meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

3 fakta du bør vite, når du forsøker å bli gravid

Røyking, for mye sukker og under- eller overvekt er allesamme ting som kan gjøre det vanskeligere for deg å bli gravid.

Det er nesten ikke noe så spennende som den tid hvor du prøver å bli gravid. Humøret kan skifte mellem forventning, glede og uro, og det er både normalt og naturlig med tanke om hva som venter dere i fremtiden. De fleste går straks i gang med å researche på nettet og finner både gode råd, formaninger og blir klokere ved å lese andres erfaringer. Det som om vi slett ikke kan vente på at babyen melder sin ankomst. Som rådgiver vil jeg si: « Ta det rolig». Langt de fleste par som aktivt prøver å bli gravide, unnfanger innenfor 1 år. Og det er faktis mer normalt at det går noen måneder før du blir gravid enn at det skjer den aller første måneden. For å hjelpe dere på vei mot et positivt resultat, har jeg skrevet en artikel med 3 ting du bør vite hvis du prøver å bli gravid:

1. Kutt ut røyken

De fleste vet godt, at røyking er dårlig for helsen og, hvis du røyker, planerer du sikkert å holde op når du blir gravid.  Men faktisk er det en riktig god grunn til å kvitte seg med sigarettene allerede nå. Ifølge Helsedirektoratet er røyking kanskje skyld til ca 1/6 av de årlige tilfellene av ufrivillig barnløshet i Norge.

Få hjelp til å stoppe på røykeslutt.org.

2. Sukker kan senke sædkvaliteten

Fra undersøkelser vet vi, at kosten er vktig, hvis du vil bli gravid – og meget tyder på, at særlig for mye sukker og stivelse (som finnes i f.eks. hvitt brød og pasta) kan påvirke både kvinnens fruktbarhetog mannens sædkvalitet. For menn kan store mengder sukker og stivelse bety, at kroppen skal produsere store mengder insulin til blodet – og det kan skade arvemassen i mannens sædceller. Forsøk med kostomlegging fra meget søte til almindelige, sunde kostvaner har vist, at menn på kun tre måneder kan bli fertile igjen.

3. Finn en balanse i din vekt

Snart-forældre.dk har undersøkt 6000 danske kvinder, som ønsket å bli gravide. Deres forskning viste, at det tar lenger tid for overvektige kvinner å bli gravide. Det skyldes at svær overvekt kan påvirke hormoner og eggløsning, og hvis en kvinne ikke har eggløsning, kan hun ikke bli gravid naturlig. Det samme gjeller faktisk hvis du er meget undervektig. Og undersøkelser viser også, at undervektige ofte er lenger tid om å bli gravide enn kvinner med en normal vekt. Du kan regne ut om din vekt er normal ved å kikke på ditt BMI. BMI står for body mass index og utregnes ved å se på din vekt i forhold til din høyde.

Beregn ditt BMI

Infertilitet kan også skyldes nedsatt sædkvalitet

FertilitySCORE spermatestForskning viser, at grunnene til, at et par er ufrivillig barnløse (etter en periode på 1 år) sjenerellt i 1/3 af tilfellene skyldes forhold hos kvinnen alene, i 1/3 av tilfellene skyldes forhold kun hos mannen, og i 1/3 av tilfellene skyldes forhold hos begge parter. Gjennem de siste årene er sædkvaliteten hos norske menn faldt markant og den er i dag en av de dårligste i Europa. Så, hvis dere har prøvet å bli gravide gjennem lenger tid, kan det være en ide å teste mannens sædkvalitet. Det gjøres enten hos legen eller hjemme med en sikker selvtest. FertilityScore er som den eneste test klinisk testet til å måle spermmobilitet (sædcellenes evne til å svømme) og testen inneholder allt dere behøver, for å innsamle og teste to separate sædprøver.

» Les mer on sædtest her

Kilder:

NHI.no – Overvekt og trening

Sundhed.dk – Til deg som planlegger å bli gravid

Helsenorge.no – Nedsatt fruktbarhet hos menn

Relaterede artikler

Dr.dk skriver 13/7 2011 at resultatet fra en undersøkelse gjort av forskere fra University of Western Australia i Perth, viser at kvinner med et sunt tannkjøtt i gjennomsnitt ble gravide ca. 2 måneder tidligere enn kvinner som led av kronisk tannkjøttsbetennelse.

Les mer

TFP Stork Fertility i København i Danmark, har siden 1999, hjulpet tusenvis av kvinner til å bli gravide gjennom inseminasjon.

Les mer

Hvorfor er folsyre fordelaktig ifm. graviditet? Hva er ditt daglige behov for folsyre? Og hvilken mat inneholder folsyre? Få svar på dette og mye mer i denne artikkelen om folsyre.

Les mer

Kinesisk medisin har vært kjent i årtusener, men kan tradisjonelle kinesiske urter hjelpe barnløse? Få kunnskap om urtemedisin og fertilitet her.

Les mer

Tilbake til alle artikler