meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Kan man bli gravid under menstruasjon?

Kvinnesyklusen kan virke som litt av en gåte – også for kvinnene selv. Det som utad viser seg å være en enkel blødning, er faktisk et større biologisk puslespill, hvor hver brikke spiller en vesentlig rolle i vår reproduksjon.

I 2013 viste en studie at 42% av alle danske kvinner i fertil alder brukte reseptbelagte prevensjoner som p -piller, hormonspiral, p-stav, p-ring eller lignende . Dette gjorde Danmark til det nordiske landet der de fleste kvinner brukte hormonell prevensjon.

Basert på studien fra 2013 vil noen av disse kvinnene, når de ønsker å bli gravide, typisk ha brukt hormonell prevensjon i 10-15 år – fra de har vært 15 år og oppover.

Hormonell prevensjon fører til en utvilsomt ro for den enkelte kvinne, fordi bekymringen for et uønsket svangerskap synker betydelig. Men samtidig fjerner det også midlertidig noe av ansvaret for å bli kjent med sin egen syklus, og å forstå hvordan det hele henger sammen.

Sett i det lyset er det ikke overraskende at mange går til Google for å finne svar på spørsmålene sine om sex, menstruasjon og om den månedlige blødningen er en av de såkalte “trygge perioder” å ha sex i.

Fordi kan du egentlig bli gravid når du har menstruasjon, eller utelukker det ene det andre?

Kan man bli gravid under menstruasjon?

Svaret på spørsmålet ligger delvis i å forstå hva menstruasjon betyr.

Når du har menstruasjon, betyr det at egget som har blitt frigjort fra den ene eggstokken ikke har blitt befruktet, og livmorslimhinnen (som har forberedt seg på å motta det befruktede egget) blir utvist i form av en blødning.

For å bli gravid er det nødvendig at det er et egg som er klart til å bli befruktet av en sædcelle, og av den enkle grunn er det lite sannsynlig at man skal bli gravid mens man har menstruasjon, siden det ikke er noen egg klare.

At det er usannsynlig betyr ikke at det på noen måte er umulig å bli gravid under menstruasjonen – og det er sånn kroppen er så finurlig.

Om du kan bli gravid under menstruasjonen, avhenger i stor grad av hvor lang eller kort syklus du har, og når du har sex uten beskyttelse. Siden sæd kan overleve i skjeden i opptil 5 dager, er det en mulighet for at egg og sæd møtes og befruktning finner sted.

En gjennomsnittlig syklus varer 28-30 dager, og din mest fruktbare periode (eggløsning) starter 12-16 dager før første menstruasjonsdag. For å kunne beregne når eggløsningen din er, er det en forutsetning at mensen er regelmessig. Alternativet til en kalenderberegning er å ta en eggløsningstest som kan fortelle eller bekrefte deg om du forventes å få eggløsning til en viss tid eller ikke.

Er det en trygg periode å ha sex i

Begrepet “trygg periode” er faktisk misvisende, fordi det ikke er 100% trygge perioder når det gjelder å unngå graviditet, og derfor bør man alltid huske prevensjon hvis man ikke drømmer om utvidelse av familien.

I stedet kan man snakke om det faktum at det er perioder der ubeskyttet sex er mindre sannsynlig å føre til graviditet, men som nevnt ovenfor avhenger det i stor grad av din egen syklus.

Kan man bli gravid hvis man ikke har menstruasjon?

Menstruasjon er en viktig ingrediens i enhver graviditet. Hvis du ikke har menstruasjon, har du ikke eggløsning, og for at et egg skal befruktes av en sædcelle, må det nødvendigvis frigjøres fra eggstokkene.

Kort sagt, hvis du ikke har menstruasjon, kan du ikke bli gravid heller. Imidlertid er det ett unntak: du kan i prinsippet bli gravid før du får din første menstruasjon, ettersom den første eggløsningen skjer ca 12-16 dager før. Dette gjelder både unge jenter og kvinner som for eksempel har vært gravide eller på hormonell prevensjon som p -piller. Den første eggløsningen kommer før den første menstruasjonen, og derfor kan de risikere å bli gravide, selv om de ikke har hatt menstruasjon.

Kilder:

Videnskab.dk – Danske kvinder bruger mest hormonel prævention

netdoktor – p-piller

Sex og samfund – Receptpligtig prævention

Sundhed.dk – Naturlig prævention

 

Relaterede artikler

Hvorfor er folsyre fordelaktig ifm. graviditet? Hva er ditt daglige behov for folsyre? Og hvilken mat inneholder folsyre? Få svar på dette og mye mer i denne artikkelen om folsyre.

Les mer

Avbrutt menstruasjonssyklus Avbrutt menstruasjonssyklus kan være tegn på at du er gravid. Andre symptomer kan være kvalme om morgenen. Avbrutt menstruasjonssyklus er et av de første symptomene på at du venter barn. Tror du at du har et av disse symptomene, så kan det være en god ide og kjøpe en graviditetstest. Har du avbrutt […]

Les mer

Kinesisk medisin har vært kjent i årtusener, men kan tradisjonelle kinesiske urter hjelpe barnløse? Få kunnskap om urtemedisin og fertilitet her.

Les mer

Hvor sikre er sikre perioder, og kan jeg ha ubeskyttet sex, når jeg har mens? Les mer om sjansen for å bli gravid under menstruasjonen her.

Les mer

Tilbake til alle artikler