meny
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Svak strek på eggløsningstesten. Når er den positiv?

Eggløsningstester er svært nyttige verktøy på veien mot å bli gravid. Disse enkle urintestene, som du kan ta hjemme, måler nivåene av luteiniserende hormon (LH) og hjelper deg med å finne ut når det er mest sannsynlig at du har eggløsning. Dermed kan du planlegge forsøkene dine på de beste dagene og øke sjansene for å bli gravid raskere!

Hvordan avleser man en eggløsningstest? Hvis du har erfaring med graviditetstester, er avlesning av en eggløsningstest slett ikke det samme resultatet du er ute etter.

Forstå eggløsningen og dens betydning for å bli gravid

Hvis du prøver å bli gravid, vet du sikkert allerede hvor viktig eggløsningen er på veien mot graviditet. Eggløsning er den hendelsen da eggstokken frigjør et modent egg slik at det kan befruktes av sædceller, befruktningen kan finne sted og graviditeten kan begynne. Uten eggløsning er det ikke mulig å bli gravid.

Eggløsning skjer bare én gang i hver menstruasjonssyklus, vanligvis rundt midten av syklusen. Og nei, midten av syklusen betyr ikke alltid syklusdag 14! Dette er en vanlig misforståelse basert på den gjennomsnittlige sykluslengden på 28 dager; hvis syklusen din er lengre eller kortere enn 28 dager, vil du sannsynligvis ikke ha eggløsning akkurat på syklusdag 14.

Så hvis eggløsningen virkelig er så viktig for å bli gravid, men den ikke alltid skjer på samme dag, hva kan du gjøre? Du kan følge med på eggløsningen!

Fakta og grunnleggende informasjon om eggløsningstester

Tradisjonelle eggløsningstester brukes først og fremst til å forutsi eggløsning og måler konsentrasjonen av hormonet luteiniserende hormon (LH). LH er det hormonet som stiger like før eggløsning og får eggstokken til å frigjøre et egg.

Hvordan avleser man en eggløsningstest?

Teknologien bak eggløsningstester ligner på graviditetstester for hjemmebruk: Du dypper en teststrimmel i urin, venter en stund og ser resultatet som streker i testresultatvinduet på strimmelen. (Følg alltid testinstruksjonene nøye, test på riktig tidspunkt på dagen og la teststrimmelen utvikle seg i det angitte antall minutter).

Positiv egglosningstest strimmel

I likhet med en graviditetstest vil en positiv eggløsningstest vise to streker, men der stopper likheten, for teststreken betyr noe annet på en eggløsningstest. Den første streken, som ofte er rosa, er “kontrollstreken”. Den indikerer at testen er utført korrekt og at den fungerer.

Den andre streken er “teststreken” som forteller om testen er negativ eller positiv. Hvis teststreken er like mørk eller mørkere enn kontrollstreken, er testen positiv. Det betyr at eggløsning er ventet i løpet av de neste 24-48 timene, og at det nå er et godt tidspunkt å prøve å bli gravid.

Trenger jeg et spesielt apparat for å lese av en eggløsningstest?

De fleste vanlige eggløsningstester kan avleses med øynene. Noen eggløsningstester, som SmileReader, fungerer også med en app på telefonen, slik at du kan ta et bilde av testen, og appen leser og tolker resultatet for deg. Selv om SmileReader-teststrimler også kan avleses med øyet, gir gratisappen SmileReader pålitelige avlesninger og sporer syklusdataene dine for deg. I tillegg får du ytterligere innsikt og tips som hjelper deg med å bli gravid raskt.

Det kan være fint å bruke en app til å lese av testen fordi du slipper å gjette. Vær imidlertid nøye med å ta et bilde av testen på et flatt underlag i god belysning uten skarpe skygger som faller over resultatvinduet. Dette sikrer at du får de mest nøyaktige resultatene.

Du kan også velge å bruke en digital eggløsningstest som Clearblue Advanced Digital Eggløsningstest, som kan identifisere 4 eller flere fruktbare dager. En digital test leser også opp resultatet for deg og viser det i form av et smilefjes. Clearblue Advanced Digital Eggløsningstest fungerer litt annerledes enn andre eggløsningstester, ettersom den er utviklet for å påvise to viktige fertilitetshormoner, nemlig østrogen og LH (luteiniserende hormon). Normalt påviser eggløsningstester bare LH. Når testen registrerer en økning i østrogennivået, viser den høy fruktbarhet (blinkende smilefjes) og fortsetter å vise høy fruktbarhet de neste dagene mens den tester for LH-stigning. Når LH-stigningen er påvist, viser testen Maksimal fruktbarhet (statisk smilefjes).

Positiv digital test

Digital test med smart teknologi og tydelige, digitale resultater.

Tolkning av resultater fra eggløsningstester

Egglosningstest resultater

Slik leser du av resultatet på en eggløsningstest

Det er normalt at urinen din inneholder et lavt nivå av luteiniserende hormon (LH) hver dag. Dette betyr at eggløsningstesten sannsynligvis alltid vil vise to streker. Når LH-nivået er lavt, vil imidlertid testlinjen være svakere og lysere i fargen enn kontrollinjen.

Når eggløsningen nærmer seg, øker mengden LH i urinen, noe som betyr at teststreken blir mørkere. Når teststreken er like mørk eller mørkere enn kontrollstreken, er eggløsningstesten positiv, og du kan være sikker på at eggløsningen er ventet i løpet av de neste 24 til 48 timene.

Så snart du får et positivt resultat, er du i det forventede fruktbare vinduet. Det er på tide å sette i gang!

Hva gjør jeg hvis testen er negativ?

Hvis eggløsningstesten er negativ, betyr det sannsynligvis at kroppen din bare trenger litt mer tid på å gjøre seg klar til å frigjøre et egg. Fortsett å teste som anvist til du ser et positivt resultat. Hvis du aldri får en positiv eggløsningstest, anbefaler vi at du kontakter legen din.

Når du har en positiv eggløsningstest, trenger du ikke lenger å teste LH i den syklusen.

Neste trinn for en positiv eggløsningstest

En positiv eggløsningstest betyr at du befinner deg i det fruktbare vinduet, og at du kan forvente eggløsning i løpet av de neste 24-48 timene. Siden sædcellene forblir levedyktige i kvinnens kropp i flere dager etter samleie eller inseminasjon, er dette et godt tidspunkt for å forsøke å bli gravid.

Bekreft at du har hatt eggløsning

Å forutsi eggløsning og tidspunkt for samleie eller inseminasjon er bare en liten del av graviditetspuslespillet. Det er mange faktorer som spiller inn på din evne til å bli gravid.

Etter en positiv eggløsningstest kan det være nyttig å følge opp i andre del av syklusen og bekrefte at du har hatt eggløsning ved hjelp av basaltemperaturmetoden (BBT).

Hvis du har tatt temperaturen med et termometer hver morgen fra starten av syklusen, vil du kunne se om du har hatt eggløsning når du ser et fall i temperaturen etterfulgt av en svak stigning som varer i tre dager.

Hvorfor er det viktig å bekrefte eggløsningen?

Når du har bekreftet eggløsningen, betyr det at du kan ta en pause fra samleie uten å gå glipp av muligheten til å bli gravid i denne syklusen.

Du vet at du har begynt den to uker lange ventetiden mellom eggløsning og det tidspunktet du kan begynne å teste for graviditet.

Grunnen til at eggløsningen kan bekreftes ved hjelp av temperaturen, er at kvinnens temperatur stiger 0,2 til 0,5 grader i døgnet etter eggløsningen på grunn av hormonet progesteron.

Østrogen, som er det dominerende hormonet før eggløsning, er kjent for å hemme kroppens varmelagrende funksjoner, noe som betyr at temperaturen er litt lavere enn hvis du ikke hadde østrogen i kroppen.

Progesteron, som tar over etter eggløsningen, har en termogen effekt, noe som betyr at det hjelper kroppen til å produsere mer varme.

Forskjellen mellom disse to hormonene er at det skjer et identifiserbart skifte samtidig med eggløsningen når det skjer en overføring mellom de dominerende hormonene.

Ikke glem å teste mannen

Og ikke glem den mannlige partneren din! Opptil 15 prosent vil ha problemer med å gjøre partneren gravid uten fertilitetsbehandling. Derfor er det viktig å få sjekket sædkvaliteten hans helt fra starten av graviditetsplanleggingen for å unngå å kaste bort tid. Du kan begynne med å ta en hjemmetest, for eksempel Babyplans sædkvalitetstest, som måler om mannen har tilstrekkelig antall sædceller per milliliter sæd.

Relaterede artikler

Gravitamin er et kosttilskudd som inneholder det du trenger av vitaminer og mineraler under hele svangerskapet. Gravitamin inneholder også folinsyre som minsker risikoen for neuralrørsdefekt hos barnet. Gravitamin Gravitamin inneholder vitaminer og mineraler som er viktig og få i seg for den gravide, for at fosteret skal få dekket sitt behov og utvikle seg optimalt. […]

Les mer

I øyeblikket er det et økt fokus på kjemikalier, tilsetningsstoffer, parabener osv. Spesielt når man prøver å bli gravid, eller er blitt gravid, rådes man til å unngå overflødige tilsetningsstoffer som kan virke hormonforstyrrende. Som alternativ er det derfor kommet mange økologiske produkter på markedet som lever opp til disse anbefalinger.

Les mer

Graviditetstestene fra Clearblue gir resultat raskt. Du får kjøpt raske og billig graviditetstester hos oss. Og alt er meget enkelt og diskret, med E-Invasion ApS som avsender. En graviditetstest er enkel og ta hjemme og Clearblue gir resultat raskt. Clearblue testresultat raskt Graviditetstestene fra Clearblue gir testresultat raskt. Hos oss får du billig graviditetstester av […]

Les mer

Følgende kan være årsaken til at en graviditetstest viser en svak strek.

Les mer

Tilbake til alle artikler