meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

Når blir en graviditetstest positiv etter eggløsning hvis du er gravid?

Hvis du prøver å bli gravid, kan du også tenke på når en graviditetstest kan tidligst vise positiv etter eggløsning.

I enkelte tilfeller kan en graviditetstest være positiv så tidlig som 6 dager etter eggløsning – hvis egget befruktes og du blir gravid. Det kan imidlertid også være flere uker fra eggløsning og til du kan få en positiv test.

Hvis du bare vil vente til dagen menstruasjonen uteblir, gjør du det. Men vil du heller vite så snart som mulig om egget var befruktet eller ikke, så les her.

For å teste positivt er det to ting som må til. Ditt nivå av graviditetshormon i kroppen må begynne å stige, og graviditetstesten du bruker må være følsom for selv små mengder graviditetshormon, HCG. Mengden HCG i kroppen stiger dag for dag i de første ukene av svangerskapet. Derfor kreves en mindre sensitiv test hvis du er langt på vei og en svært sensitiv test hvis du vil kunne teste positivt veldig tidlig i svangerskapet.

Hva skjer i kroppen din etter eggløsning?

Umiddelbart før eggløsning, vil hormonet LH stige kraftig. Det er dette hormonet som en eggløsningstest reagerer på når den blir positiv.

Etter eggløsning kan du være gravid hvis du har hatt samleie i opptil 5 dager før eggløsning. Spermacellene svømmer gjennom livmorhalsen, i livmoren og helt ut av eggleder og venter på at eggløsningen kommer. Sperma kan leve i opptil 5 dager i kroppen din, jo nærmere eggløsning du har hatt samleie, desto mer levende sædceller vil være klare når eggløsningen oppstår. Dette er større sjanse for å oppnå graviditet.

Befruktning må forekomme innen en dag etter eggløsning. Allerede 24 timer etter eggløsning er egget ikke lenger levedyktig.

Når en sæd er i stand til å trenge inn i egget, vil sædceller og eggceller smelte sammen og befruktning har funnet sted. Skallet av det befruktede egget blir da ugjennomtrengelig slik at ingen sæd kan komme inn i egget.

Det befruktede egget beveger seg gjennom egglederen og inn i livmoren hvor det fester seg i slimhinnene i din livmor. Det befruktede egget kan bruke kortere eller lengre tid før egget fester seg. Det er først når egget er festet at det kobles til blodårene og utvikler seg fra en liten klump av celler til en graviditet med foster og placenta.

Det er derfor når du blir undersøkt, kan du oppleve at termindagen flyttes opp til en uke. Egget har rett og slett brukt lengre tid på å begynne å utvikle fosteret, og derfor er fosteret mindre ved undersøkelsen. Det er ikke noe riktig eller galt i om egget har tilbrakt en uke på å feste seg eller bare noen få dager. Det er ikke farlig å flytte termindato, selv om det kan være veldig overraskende for noen hvis du har brukt eggløsningstester og derfor vet nøyaktig når du hadde eggløsning.

Når det befruktede egget sitter fast i slimhinnen, begynner det å splitte seg inn i celler som danner placenta, foster, fosterhinne og fostervann. Det er morkaken som produserer svangerskapshormonet HCG, som en graviditetstest måler. Først når nivået på HCG er så høyt at graviditetstesten gir resultat, kan du måle at du er gravid, selv om du har vært gravid i flere dager eller uker.

Dette skjer vanligvis på det tidspunktet du skulle ha hatt menstruasjon hvis du ikke hadde blitt gravid.

Hvor raskt kan en graviditetstest bli positiv etter eggløsning?

Hvis det befruktede egget raskt beveger seg gjennom egglederen og blir sittende fast i livmoren, vil du også raskt danne HCG i en mengde som kan måles.

Derfor kan du begynne å teste med en svært sensitiv test allerede 6 dager etter eggløsning. Hvis testen ikke er positiv, kan du fortsatt være gravid. Hvis det befruktede egget i denne svangerskapet har brukt lang tid på å feste seg i livmoren, kan det ta flere uker før du får en positiv test. Du kan derfor fortsette å teste hver 2-3 dag før du får en positiv test eller menstruasjon.

Hvorfor det varierer med mange dager fra gravid til gravid når det befruktede egget fester seg, vet vi ikke. Den samme kvinnen kan også finne ut at hun i en graviditet vil kunne teste positivt raskt, og at hun i en annen graviditet kan ta flere dager etter fravær av menstruasjon før to linjer endelig vises på testen.

Det kan derfor ta lang tid før det befruktede egget fester seg, og det kan ta lang tid før HCG-nivået har blitt så høyt at det kan måles. Det er forskjellig fra kvinne til kvinne og fra graviditet til graviditet.

Hvis menstruasjonen din uteblir og du ikke får positive graviditetstester, må du kontakte din lege. HCG kan måles i en blodprøve, med større nøyaktighet enn i urintesten. Hvis du vanligvis har en regelmessig menstruasjon, bør du reagere hvis menstruasjonen din uteblir i flere uker uten å få en positiv graviditetstest.

Relaterede artikler

Hva bør du være oppmerksom på når du trener under svangerskapet? Vi går gjennom noen gode tips til hvordan du kommer i gang med trening under svangerskapet. Les med her.

Les mer

Med både kobber og hormonspiral er du nesten 100% sikker mot graviditet, men det kan fortsatt skje. Vi forklarer hvorfor og hvordan, her!

Les mer

Gravide er ikke helt like, men gravide opplever ofte noen av de samme symptomene under graviditeten. Vi forteller deg blant annet når de første symptomene kan dukke opp

Les mer

Hva skjer når du er gravid? Først får du eggløsning - det betyr at eggstokkene starter å frigjøre egg. Hvis et egg slutter seg sammen med sperm vil egget bli befruktet. Det befruktede egget vil glide inn i livmoren og plante seg der. I løpet av seks dager starter egget å utvikle en morkake, og deretter frigjøres et hormon ved navn human chorionic gonadotrophin (HCG) den første uken man er befruktet. Dette hormonet kan oppdages i urin og blod hos en gravid kvinne. En graviditetstest hjelper med å finne svaret på om man er gravid eller ikke.

Les mer

Tilbake til alle artikler