meny
Artikler om fertilitet | Informasjon til mannen

Når bør du som mann teste din sædkvalitet?

Hos Babyplan vet vi at mange menn venter med å ta en sædkvalitetstest til paret har forsøkt en stund. Det kan for mange være lurt å ta det stille og rolig. Men er det alltid en god idé? Vi har sett på fordeler og ulemper med å ta en sædkvalitetstest allerede når dere går i gang med «prosjekt baby».

De fleste par som går i gang med «prosjekt baby» tar det stille og rolig i starten. De ser gjerne tiden an noen måneder – kanskje opp til et halvt år eller lengre. Noen kvinner benytter eggløsningstest for å finne det optimale tidspunktet for graviditet, og mange kjøper på et tidspunkt en graviditetstest for å se om den skulle være positiv.

Når vi derimot ser på mannen, så er der svært få menn der starter med at ta en sædkvalitetstest med det samme, når paret går i gang med prosjekt baby. En sædkvalitetstest kommer ofte først på banen hvis paret har forsøkt i en lengere periode uten at det er kommet to streker på graviditetstesten.

Mange har ikke tenkt over muligheten for å hjemmeteste, men kunne det være en god idé å utføre en sædkvalitetstest fra starten av prosjekt baby? Vi har listet en rekke overveielser for og imot.

Babyplan sædtest

Derfor er det en god idé at ta an sædkvalitetstest med det samme

  • Mange par venter i dag med å gå i gang med «prosjekt baby» til de er nesten ferdige eller helt ferdige med sin utdannelse, eller fordi de ikke har funnet den partneren de vil have barn med like tidlig som andre. Statistikken viser at jo eldre vi er når vi går i gang med «prosjekt baby», desto lengre tid tar det å bli gravid, da fertiliteten faller med alderen – også hos menn. En sædkvalitetstest er lett å gjennomføre hjemme. Dere kan fra starten av få en god indikasjon på om sædkvaliteten er normal eller nedsatt.
  • Har mannen nedsatt sædkvalitet, kan dere unngå en masse bekymringer og usikkerhet gjennom flere måneder, og unngå å kaste bort tid og penger hver måned på eggløsningstest, graviditetstest, folsyre m.m.
  • Utfører mannen testen etter at dere har forsøkt i lengre tid, kan det være mye mer på spill for dere som par, enn dere er klar over. Hvis det viser seg at sædkvaliteten er lav, så kan det være meget frustrerende for dere begge og være hardere for deres forhold enn dere forventer, fordi dere allerede har forsøkt i lang tid. Hvis sædkvaliteten er fin, så kan pilen samtidig uventet peke på kvinnen og sette henne under press: ”Er det meg det er noe galt med, siden vi ikke lykkes?”
  • Hvis en hjemmetest viser nedsatt sædkvalitet, kan dere med det samme få en henvisning fra legen og få hjelp til å komme videre. Alternativt skal man vanligvis ha forsøkt i en lengre periode.
  • Hvis han starter med å utføre en sædkvalitetstest innenfor de første måneder, så har man sjeldent gått i lang tid og spekulert over resultatet. For noen kan det være enklere å få klart svar fra start – også selv om det ikke er det svaret dere forventet – se dere kan handle med det samme.
  • Det har aldri vært enklere å teste hjemmefra. Det er lett, hurtig og til en pris som passer for alle. Så hvorfor ikke bare gripe de mulighetene vi har i dag.

Derfor er det helt fint å vente litt

  • Heldigvis er det mest vanlige at alt er som det skal være, så hvorfor bekymre seg unødig. Det kan jo være at dere blir gravid neste måned.
  • Selv om dere kanskje har sluttet med prevensjon, så må noen menn (og kvinner) venne seg til tanken om at de kanskje plutselig skal bli foreldre – ja, faktisk er det ikke alle som er så klar som deres partner til tester med en gang. Noen har bruk for litt tid, og har mere tilgangen: ”Hvis det skjer, så skjer det”.
  • Der kan plutselig komme krav til mannen om at teste, som han slet ikke vil være med på her og nå. Det kan der være forskjellige grunner til. Kanskje føler han et svært stort press på alt det her med «prosjekt baby». Kanskje er han rent bekymret over testsvaret. Hvis han ikke vil teste her og nå, og synes at det blir alt for mye, så kan dere kanskje avtale å teste efter 3 eller 6 måneder, hvis dere ikke er blitt gravid ennå til da.
  • Hvis testen viser helt normal sædkvalitet, så kan kvinnen kanskje plutselig bli bekymret for om pilen peker på hende – og kanskje bekymre sig unødvendig. For tenk nå, hvis det skulle være noe galt med meg?

Uansett hva dere bestemmer dere for, så vær åpen overfor hverandre. Finn ut av, hva som er det rette for dere. Hvis dere venter litt med å ta en sædkvalitetstest, så kan dere kanskje avtale å ikke vente alt for lenge, og eventuelt når dere så vil gjøre det. På den måten kan dere også legge en plan. Og husk at en test som viser nedsatt sædkvalitet, kan være en snarvei til å få hjelp raskt.

Relaterede artikler

Under en lenger periode over flere år, har det vært mye fokus på kvinnen og problemene med fertiliteten hennes, når dannelsen av familie kommer på tale. Når graviditeten uteble var det ofte på grunn av at kvinnen ikke hadde eggløsning, at hun hadde vært uheldig og fått skader på eggelederen, eller i verste fall begge […]

Les mer

Få gode råd og veiledning for hvordan du selv kan forbedre fertiliteten din. Det finnes en rekke tips, triks og råd som kan øke menns fertilitet, les mer om menns fertilitet her.

Les mer

Mange menn venter med å ta en sædkvalitetstest til paret har forsøkt en stund. Det kan for mange være lurt å ta det stille og rolig. Men er det alltid en god idé? Vi har sett på fordeler og ulemper med å ta en sædkvalitetstest allerede når dere går i gang med «prosjekt baby».

Les mer

Tilbake til alle artikler