Senest opdateret, 12 oktober 2018

Mannens fertilitet – Når er man infertil?

Mannens fertilitet – Når er man infertil?

Hvor går grensen mellom nedsatt fertilitet og infertilitet? Det kan være vanskelig å beskrive hva nedsatt fertilitet innebærer, spesielt om man ikke har opplevd det selv. Men stadig flere norske par lider av ufrivillig barnløshet, og mange ganger er det ofte mannens fertilitet som årsaken til dette. 

WHO, World Health Organization har fastslått at grensen for lav sædkvalitet er går ved 20 millioner sædceller per milliliter – men allerede når verdien er under 40 millioner sædceller per milliliter, defineres sæden som ikke optimal. Det skal være 2 milliliter sæd i en sædporsjon, som helst skal inneholde 20 millioner sædceller eller mer per milliliter. Minst halvparten av disse sædcellene skal også være aktive og kunne bevege på seg, og minst 4 % av alle sædceller må ha et normalt utseende. 

Forskning fra det danske Rigshospitalet sier dog at det ikke nødvendigvis handler om selve konsentrasjonen av sædceller når det handler om mannens fertilitet. I stedet retter Rigshospitalet fokus på at den gjennomsnittlige prosentandelen av totale sædceller som kan bevege seg nok er bare 68 %, og gjennomsnittet for unormale sædceller er over på 90 %.

Lurer du på om det kan være tilfellet at du eller mannen din har lav sædkvalitet?

Nå kan dere enkelt teste hjemme i ro og mak, ved hjelp av FertilityScore. Dette er en unik hjemmetest, som tester sædcellenes svømmeevne. FertilityScore er et testsett som inneholder alt du behøver for å kunne samle inn og teste to ulike sædprøver. Se FertilityScore her

5 kostholdsråd som øker mannens fertilitet

5 kostholdsråd som øker mannens fertilitet

 

Kan man selv forbedre mannens fertilitet?

Det korte svaret er JA! Det finnes en rekke ting som mannen kan gjøre selv for å forbedre sin fertilitet. En av de enklere endringene man kan gjøre i hverdagen, er å tenke over hva man spiser.

Kostholdråd 1 – Valnøtter

De fleste av oss vet allerede at nøtter, og spesielt valnøtter, har en masse gode næringsstoffer, og at de er rike på naturlige oljer. Kun 75 gram valnøtter om dagen kan faktisk forbedre fertiliteten din bemerkelsesverdig. I USA har man gjennomført en studie der 117 friske menn i aldersgruppen 21 til 35 ble delt opp i to grupper. Den ene gruppen spiste 75 gram valnøtter hver dag, mens den andre gruppen ikke fikk spise noen nøtter i det hele tatt, over samme periode. 12 uker senere viste resultatene tydelig at mennene som hadde spist valnøtter hadde en forbedret fertilitet, flere bevegelige sædceller per milliliter sæd, og flere sædceller med normalt utseende enn gruppen menn som ikke hadde spist noen nøtter. En annen oppdagelse som ble gjort i forbindelse med denne forskningen var at man så at mennene som spiste valnøtter også hadde færre kromosomavvik. Så om mannen trenger å gi sædkvaliteten et ordentlig boost, er det på tide å fylle på med valnøtter.

Kostholdsråd 2 – Fisk og skalldyr  

Fisk og skalldyr minst en gang i uken er intet nytt kostholdsråd, men likevel noe som kan være verdt å tenke ekstra på om dere forsøker å oppnå en graviditet. Fisk har et høyt nivå av omega-3-fettsyrer, noe som påvirker mannens fertilitet positivt. Østers er også gode å spise en gang i blant, da de har et høyt nivå av sink, som også påvirker fruktbarheten positivt.

Kostholdsråd 3 – Peanøtter

Når kroppen bryter ned proteiner, produserer kroppen aminosyren arginin. Dette næringsstoffet har en sterk innvirkning på fertiliteten, da det finnes i sæden. I høye doser, kan arginin være med på å styrke et lavt antall sædceller og dårlig bevegelighet. En av de aller beste plantebaserte kildene til arginin er peanøtter. Andre alternativer kan være valnøtter, mandler, spinat og linser. Et alternativ til alle plantebaserte argininkilder er møre biffer – rødt kjøtt er nemlig også en svært godt argininkilde. Arginin hjelper også til med å utvide blodårene, noe som fører til at mannen oppnår bedre ereksjoner, og lettere.

Kostholdsråd 4 – Tomater 

Et sunt kosthold er fullt av grønnsaker og forskjellig frukt, noe som er toppen om du vil forbedre fertiliteten. Frukt og grønt er proppfulle med gode næringsstoffer for at kroppen din skal kunne prestere aller best. Spesielt tomater har vist seg å ha en ekstra positiv innvirkning på menns sædkvalitet. Tomater har et høyt nivå av lycopen, som motvirker at kroppen skaper sædceller med unormalt utseende. 

Kostholdsråd 5 – Gulrøtter

Gulrøtter og andre grønnsaker med høyt nivå av karotenoid påvirker også mannens fertilitet positivt. Karotenoidrike grønnsaker har nemlig en positiv effekt på sædcellenes bevegelighet. I tillegg til gulrøtter, er grønnsaker som grønnkål, spinat og hodekål gode kilder til antioksidanter, som betakaroten-pigmenter, som senere forvandles til antioksidanter som hjelper med å forbedre mannens fertilitet. Luteinfylte grønnsaker, slik som ulike varianter av kål, karse og erter har også en positiv effekt på cellenes mobilitet.

Kosttilskudd som forbedrer mannens fertilitet

Selen

I tillegg til disse 5 kostholdsrådene, kan menn også øke sædkvaliteten sin gjennom inntak av kosttilskudd. Når det kommer til sædcellenes svømmeegenskaper, er selen et viktig antioksidant, da det hjelper med å beskytte sædcellene fra oksidative skader. Med Pharma Nords nye kosttilskudd, B-Daddy, får mannen i seg den anbefalte daglige dosen av, og kan dermed øke sin fertilitet betraktelig. Les mer om B-Daddy her.

Q10

I tillegg til selen, er Q10 et annet viktig antioksidant som kan øke sædcellenes sjanse til å trenge inn og befrukte egget. Q10 beskytter også sædcellene mot skader mens de oppholder seg i mannens testikler, og forbereder sædcellene bedre til reisen de skal utgi seg på. Et alt for lavt Q10-nivå kan gi mannen trøtte og treige sædceller, noe som påvirker fertiliteten negativt. Q10 finnes sammen med selen i B-Daddy, som kan kjøpes her.

Sink

Som tidligere nevnt, er sink også et viktig næringsstoff når vi snakker om menns fertilitet. Sink inneholder viktige enzymer, og spiller en stor rolle i produksjonen av sædvæsken. Om mannen har et underskudd av sink, synker produksjonen av testosteron, og mannens testikler risikerer å krympe, noe som resulterer i en lavere sædkvalitet og lavere fertilitet.

Menn har et naturlig sinklager i prostata, men utover dette har kroppen ingen sinklager på andre steder. Derfor er vi avhengige av å få i oss tilstrekkelig med sink hver dag – spesielt menn med lavere sinknivåer har større risiko for å ha lavere fruktbarhet. Mat som fisk, skalldyr, en rekke frø (valmue, sesam, linfrø, osv.) og kakaopulver har alle et høyt nivå av sink. 

Folsyre 

Babyplan folsyre til gravide - Kjøp her

Folsyre er mest kjent som et kosttilskudd som kvinner tar før de blir gravide, og i de første månedene av graviditeten. Det er midlertid få som kjenner til at det også er vitenskapelig bevist at det øker den mannlige fertiliteten. Jo bedre mannens sædkvalitet er, jo mindre er risikoen for kromosomfeil, som kan lede til fosterskader. Derfor kan det være en gode ide for mannen å fylle på med folsyra kontinuerlig i perioden dere forsøker å bli gravide. Du kan finne folsyre her.  

Øk fertiliteten allerede i dag

I tillegg til alle disse tipsene og kostholdsrådene som man kan benytte for å forbedre fertiliteten allerede i dag, finnes det andre ting du kan tenke på hverdagen også. Unngå for eksempel tobakksrøyk, og forsøk å kvitte deg med de ekstra kiloene som har en tendens til å samle seg rundt magen. Sørg for å ha sex hver eller annenhver dag, da regelmessig sædutløsning minsker risikoen for DNA skader.

Kilder:

NHI.no - Nedsatt befruktningsevne hos en mann

Rigshospitalet.dk


Spar penger på månedstilbud i januar

Relaterade artiklar

Rask levering av graviditetstest og eggløsningstest

Alle bestillinger som er mottatt innen kl. 18.30 på hverdager sendes samme dag. Vi sender også ut på søndager inntil kl. 12.30. Du kan lese mer om vår leveringstid her. Les mer

Bli gravid krever god timing

For noen kvinner er det ikke et problem å bli gravid, men for andre er det. Les mer

Når blir en graviditetstest positiv etter eggløsning hvis du er gravid?

Er det mulig at graviditetstesten er positiv når det har gått opptil en uke siden eggløsningen? Selv om det er meget skjelden kan det faktisk forekomme. Les mer

NYHET: Bestill på faktura i dag og betal om 14 dager!

Billige-tester.no tilbyr deg å få ordren tilsendt med faktura. Når du mottar fakturaen skal den betales 14 dager etter at bestillingen din ble sendt sendt fra oss. Les mer

Tegn på eggløsning - Finn disse symptomene på eggløsning

Hvis du gjerne vil vite når du har eggløsning skal du prøve å lytte til kroppen din. Hvis du er oppmerksom kan du oppdage bestemte endringer. Les mer

Graviditetstesten viser en svak strek - hva betyr det?

Følgende kan være årsaken til at en graviditetstest viser en svak strek:

Tid: Det kan være at du tar testen for tidlig. Mengden av graviditetshormener, hCG, er mindre i blodet like etter unnfangelsen. For å være på den sikre siden er det best å ta en ny graviditetstest etter 2-3 dager. Les mer

Hva skjer når du er gravid?

Hva skjer når du er gravid? Først får du eggløsning - det betyr at eggstokkene starter å frigjøre egg. Hvis et egg slutter seg sammen med sperm vil egget bli befruktet. Det befruktede egget vil glide inn i livmoren og plante seg der. I løpet av seks dager starter egget å utvikle en morkake, og deretter frigjøres et hormon ved navn human chorionic gonadotrophin (HCG) den første uken man er befruktet. Dette hormonet kan oppdages i urin og blod hos en gravid kvinne. En graviditetstest hjelper med å finne svaret på om man er gravid eller ikke. Les mer

Noen få fakta om eggløsning

Kvinnens kropp forbreder seg en gang hver måned på å bli gravid. Vi vet alle at for å bli gravid, må egg og sperm slå seg sammen. Livstiden til et egg er på mellom 12 og 14 timer etter at det har løst seg fra eggstokkene. Denne tiden er veldig avgjørende for befruktning (foreningen av egg og sperm). Selv om en manns sperm kan overleve i opptil sju dager i kvinnens kropp, er livsvarigheten av et egg meget kort. Les mer

Hvordan vite når du har eggløsning?

Hvorfor er det så vigtig å kjenne tidspunktet for eggløsning? Fordi det er den perioden hvor du er mest fertil. Eggstokkene frigjør det mest modne egget som reiser ned egglederen i håp om å bli fertilisert. Hvis du ønsker deg et baby, så forteller eggløsningen deg hva som er det beste tidspunkt for samleie. Les mer

Hva er sjansen for å bli gravid en uke etter eggløsning?

Er du en av dem som følger med på syklusen, tar graviditetstester og har en god ide om når du har eggløsning? Du lurer kanskje på om det er mulig å få en positiv graviditetstest en uke etter eggløsning? Les mer

Gi slipp på stressen - bedre resultat for å bli gravid

I en nylig utført studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), kunne man se at kvinner som hånterte sin infertilitet ved mental avkobbling, og ved å ’gi slipp’ på sin stress, fikk en merkbart høyere graviditetsfrekvens. Les mer

Svak strek på graviditetstesten?

Viser graviditetstesten din en svak teststrek? Her kan du se noen mulige årsaker til det:

Tidlig testning
Testens følsomhet/sensitivitet
Kjemisk graviditet
Fortynnet urin Les mer

Å motta graviditets- og eggløsningstester i posten om vinteren

Her kan du få svar på om testene våre tåler å ligge ute i postkassen i minusgrader
Les mer

Nytt om Pre-Seed!

To nylig utførte studier på Pre-Seed viser at Pre-Seed er det eneste glidemiddelet som ikke skader sædcellene. Det ene studiet* hadde som formål å vurdere sædcellenes mulighet for å befrukte og understøtte normal utvikling av embryoet, etter kontakt med et flertal glidemiddel for intimbruk. Les mer

Spøkelsesstrek, feilaktige/falske resultater – hva kommer de av?

Spøkelsesstrek på graviditetstesten - hva kommer de av? I denne artikkelen kan du lese mer om hva som ligger bak dette, altså mulige årsaker til såkalt spøkelsesstrek og feilaktige/falske resultater. Les mer

Økologisk glidekrem

I øyeblikket er det et økt fokus på kjemikalier, tilsetningsstoffer, parabener osv. Spesielt når man prøver å bli gravid, eller er blitt gravid, rådes man til å unngå overflødige tilsetningsstoffer som kan virke hormonforstyrrende. Som alternativ er det derfor kommet mange økologiske produkter på markedet som lever opp til disse anbefalinger. Les mer

Menstruasjon som indikator

Din menstruasjonssyklys og graviditet henger i høy grad sammen, og derfor er det også vigtig å holde øye med din menstruasjon hvis dine tanker går i retning av en graviditet. Les mer

Rene tenner er viktig når du vil være gravid

Dr.dk skriver 13/7 2011 at resultatet fra en undersøkelse gjort av forskere fra University of Western Australia i Perth, viser at kvinner med et sunt tannkjøtt i gjennomsnitt ble gravide ca. 2 måneder tidligere enn kvinner som led av kronisk tannkjøttsbetennelse. Les mer

3 fakta du bør vite, når du forsøker å bli gravid

Røyking, for mye sukker og under- eller overvekt er allesamme ting som kan gjøre det vanskeligere for deg å bli gravid. Les mer

Spør en ekspert i fertilitet

Hos Billigetester.no synes vi at det skal være slutt på unødvendig bekymring. Nå kan du få et personlig svar på dine spørsmål, og rådgivning fra en fertilitetsekspert fort og lett. Vi vet at det gjør forskjell. Les mer

Guide til sædkvalitetstest

Få overblikk over 2 selvtest til å måle sædkvalitet, og gjør valget av det riktige testet lettere Les mer

Guide: Hvilken graviditetstest skal du velge?

Verdens første graviditetstest var en frosk, men det behøver ikke være så kompliseret å finne ut av om du er gravid. Les mer om våre forskjellige graviditetstester. Les mer

Tørre slimhinner og glidekrem - en god kombinasjon

Mange kvinner er plaget av tørre slimhinner og lider i stillhet, men det er hjelp å få. Les dette innlegget og bli klokere på hvordan du kan få det bedre. Les mer

Sædkvaliteten hos norske menn er stabil men for dårlig

Les mer

Hva skjer i kvinners kropp rundt eggløsningen?

Her kan du lese her hva som skjer i en kvinnes kropp i tiden rundt eggløsningen, og lese om hvilke tegn det kan være på at eggløsningen er i gang. Les mer

3 veldig vanlige spørsmål om graviditet

Når du prøver å bli gravid, oppstår det mange spørsmål. Vi har samlet de 3 mest vanlige spørsmålene om graviditet, og gir deg svarene her og nå. Les mer

5 ting du kan tenke på om du prøver å bli gravid

Dere vil gjerne ha barn, men hva behøver du egentlig å tenke på først? Vi har samlet 5 råd til dere som gjerne vil forberede dere på en eventuell graviditet. Les mer

Kan stress påvirke dine sjanser for å bli gravid?

Forskning tyder på at det kan være vanskeligere å bli gravid dersom du er stresset. Derfor har vi samlet 4 mindfulness-øvelser for deg som prøver å bli gravid (som kanskje også kan være gode tips for andre du kjenner?)
Les mer

Hva er folinsyre?

Hvorfor er folsyre fordelaktig ifm. graviditet? Hva er ditt daglige behov for folsyre? Og hvilken mat inneholder folsyre? Få svar på dette og mye mer i denne artikkelen om folsyre. Les mer

Spis deg gravid - 7 kostråd til bedre fruktbarhet

Å bli gravid må være den største motivasjonsfaktoren til å forandre dårlige spisevaner. Vi gir deg 7 sunne kostholdtips som kan forbedre fruktbarheten og øke sjansen for å oppnå graviditet.
Les mer

Øk sjansene for å bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Les mer

Har du bruk for hjelp?

info@billige-tester.no

Man-Fre 9.00 - 12.00 | 12.30 - 15.00

21 07 50 40

Billig Frakt

Ved kjøp for 0-249 kr. - 29 kr. i levering

Ved kjøp over 249 kr. - Gratis levering

Moms og tollfritt til Norge for opptil 349 NOK. Til andre land utenfor EU gjelder da det enkelte lands vilkår.

Dine fordeler

  • Kvalitetstester til en lav pris
  • NYHET: Få varene dine tilsendt med faktura
  • Leveringen foregår diskret
  • Rask levering - les mer her
  • Du har 21 dagers full returrett
  • Testene er CE-merket og godkjendt av FDA
  • Norsk bruksanvisning følger alltid med

Les mere her