Senest opdateret, 5 november 2018

Kan jeg få menstruasjon under graviditet?

graviditet

Kan jeg få menstruasjon under graviditet?

Blødning fra skjeden betyr vanligvis at du har menstruasjon. Menstruasjonen kommer når egget ditt ikke befruktes, og slimhinnen blir derfor renset ut av livmoren slik at den er klar til å motta et befruktet egg i neste syklus. Hvis du har blødning fra skjeden når du er gravid, er det enten en spontanabort eller en svangerskapsblødning. Svangerskapsblødning under graviditet kan forårsake mye uro, angst og frykt for at noe ikke er som det skal være eller at du at du aborterer.

 

Når kan jeg få sporblødninger?

Blødning under graviditet kalles svangerskapsblødning og kan oppstå når som helst under graviditeten. Noen kvinner opplever en liten blødning 7 til 14 dager etter eggløsning. Dette kan skyldes en liten blødning fra livmorens slimhinne når det befruktede egget ble sittende fast. Denne typen blødning kalles også implantatblødning. Noen kvinner tror at implantasjonsblødning er en menstruasjon, for så å oppdage 4 uker senere at menstruasjonsperioden uteblir, og at du er gravid. Derfor kan du i noen tilfeller bli overrasket i en skanning over å være 4 uker lenger enn du hadde trodd.

I begynnelsen av svangerskapet kan selv den minste blødningen bidra til å skape mye uro, og tanker om spontanabort kan skje raskt. Imidlertid er det viktig å understreke at blødning er ganske vanlig og helt ufarlig. Det er derfor ikke nødvendig å konsultere legen din hvis du opplever en liten blødning uten smerte i begynnelsen av svangerskapet - selv om det er åpenbart forståelig at det forårsaker uro.

 

Hvor normalt er det å oppleve svangerskapsblødninger?

Vi kjenner ikke det presise tallet på hvor mange kvinner som opplever svangerskapsblødninger. I de fleste tilfeller behøver du ikke kontakte legen din, så det er ikke rapportert at du har hatt svangerskapsblødning. Det antas at ca 20-25% av alle gravide kvinner opplever blødning fra vagina under graviditet, så selv om ikke alle får blødning, er det et ganske normalt fenomen. Det kan derfor være en god ide å vite før en ønsket graviditet at en enkeltblødning ikke trenger å være noe alvorlig - det betyr ikke nødvendigvis at du har fått menstruasjon eller er i ferd med å spontan-abortere. Det kan bare være en ufarlig blødning.

 

Hvorfor får jeg svangerskapsblødninger? 

Svangerskapsblødning som kommer senere i svangerskapet enn implantationsblødningen, kommer hovedsakelig fra kvinnen. Det er svært sjelden at det er barnet eller morkaken som blør.

Når du er gravid, sørger kroppen din for at du har mer blod i kroppen. Det må være nok blod til å forsyne morkaken med oksygen og næringsstoffer til barnet. Det betyr også at kroppen din sender mer blod til området rundt magen din enn den gjør når du ikke er gravid. Slimhinnene blir sartere på grunn av hormoner av svangerskapet. Det skal derfor ikke mye til før du begynner å blø. Du kan få en blødning etter samleie, fordi du har fått en liten rift i skjedeveggen eller livmorhalsen, det er en veldig hyppig årsak for svangerskapsblødning. På vinteren blør mange kvinner fordi det er relatert til en vanlig forkjølelseshoste. Den ekstra press et nedentil og nysing kan også få en liten blodåre til å sprekke. Det kan også oppstå småblødninger etter hard fysisk aktivitet, enten fordi du har gjort anstrengende trening eller løftet tunge esker.

Ettersom slimhinnene er sarte under graviditeten, er det også mange kvinner som opplever å få neseblødninger oftere eller blødninger fra tannkjøttet. Sartere slimhinner er årsaken, og det er ganske ufarlig.

 

Hvordan vet jeg om det er menstruasjon eller svangerskapsblødning?

Hvis du ennå ikke har hatt en positiv graviditetstest, kan det være vanskelig å svare på om du er i vanlig syklus eller om du er gravid og har en blødning i implantasjonen. Hvis du er i tvil, se på farge og mengde blødning.

En blødning er ofte lysere i fargen enn menstruasjonsperioder og er fri for klumper, en blødning varer også ofte mye kortere enn en vanlig menstruasjonsperiode. En annen måte du kan sjekke på er å ta en graviditetstest. 

Hvis du blør før menstruasjonstiden din skal komme, kan det være en blødning av implantering, og du kan derfor allerede teste positivt med de mest sensitive graviditetstestene. Hvis du blør på det tidspunktet hvor menstruasjonen vanligvis kommer, kan du ta en av de mindre følsomme testene.

Dette betyr at hvis du får blødning, kan du ta en graviditetstest og sannsynligvis få svar hvis det er blødning eller om menstruasjonen er på vei.

 

Når skal jeg kontakte min lege?

Det kan være vanskelig å bestemme ut fra en artikkel på nettet om alt er normalt. Derfor bør du konsultere din egen lege hvis du fortsatt er bekymret.

Hvis du vet at du er gravid, kontakt legen din dersom du har alvorlig smerte i magen eller hvis du blør med menstruasjonsstyrke. Hvis et truseinnlegg er for lite til å samle blødningen og du må bind, kontakt legen din.

Hvis du er halvveis i svangerskapet (uke 20) eller lenger, bør du alltid kontakte fødselslegen din i stedet for din vanlige lege hvis du har blødning.


Spar penger på månedstilbud i januar

Relaterade artiklar

Om graviditet og gravidtetstest

De graviditetstester som selges på www.Billige-tester.no registrerer alle et graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG begynner å produseres av det befruktede egget etter at det har festet seg i livmorveggen; normalt ca. 6-10 dager etter befruktningen. I det første trimesteret av en graviditet fordobbles hCG nivået ca. hver tredje dag. Maksimalt hCG-nivå nås vanligvis i uke 7-12, og vil typisk nå opp til ca. 200.000 mIU/ml. Les mer

Hvilke symptomer på graviditet kan man ha når man er gravid

Gravide er ikke helt like, men gravide opplever ofte noen av de samme symptomene under graviditeten. Vi forteller deg blant annet når de første symptomene kan dukke opp Les mer

Så blir du fortere gravid - se over livsstilen din

Mange saker i hverdagen og livsstilen din kan påvirke muligheten for at du kan bli gravid. I denne artikelen kan du lese hvilke saker du skal være oppmerksom på. Les mer

Jeg er gravid, hva nå?

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nå går det opp for deg at du ikke aner hva som er i ferd med å skje. Vi svarer på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide – slik at du kommer godt i gang fra starten av. Les mer

Graviditet - Alt du behøver å vite om å være gravid

Få et innblikk i hvordan det daglige livet til en gravid kan utvikle seg og fortelle deg om hvordan graviditetsukene kan være mellom en mor og hennes barn. Les mer

Har du bruk for hjelp?

info@billige-tester.no

Man-Fre 9.00 - 12.00 | 12.30 - 15.00

21 07 50 40

Billig Frakt

Ved kjøp for 0-249 kr. - 29 kr. i levering

Ved kjøp over 249 kr. - Gratis levering

Moms og tollfritt til Norge for opptil 349 NOK. Til andre land utenfor EU gjelder da det enkelte lands vilkår.

Dine fordeler

  • Kvalitetstester til en lav pris
  • NYHET: Få varene dine tilsendt med faktura
  • Leveringen foregår diskret
  • Rask levering - les mer her
  • Du har 21 dagers full returrett
  • Testene er CE-merket og godkjendt av FDA
  • Norsk bruksanvisning følger alltid med

Les mere her