meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

Graviditet – Alt du behøver å vite om å være gravid

En graviditet er en veldig spesiell reise som du har med ditt ufødte barn. Ingen vet hva du skal oppleve på turen – men vi kjenner sluttdestinasjonen: Møtet mellom mor og barn ved fødselen.

Jeg vil med denne artikkelen prøve å gi deg et innblikk i hvordan det daglige livet til en gravid kan utvikle seg og fortelle deg om hvordan graviditetsukene kan være mellom en mor og hennes barn.

Gravid – hva nå?

Enten du har planlagt din graviditet eller ikke, gir det utvilsomt gir mange følelser og tanker dagen du plutselig står overfor en positiv graviditetstest i hånden din.

Dagen du oppdager at du nå er ansvarlig for en annen person – din sønn eller datter. Det er på dette tidspunktet at det ofte skjer store endringer i livet ditt. Ikke bare med kroppen, hvor magen vokser og tilpasser seg graviditeten din, men også med tankene dine, din livsstil og dine daglige rutiner.

Å bli gravid er den første fasen, å føde er den neste, men den tredje fasen der du må ta vare på et lite barn, slik at det kan vokse opp og utvikle seg til å bli en uavhengig person, er en helt annen og livslang oppgave.

Heldigvis er kvinner utstyrt med medfødte instinkter som gjør at vi kan ta vare på et spedbarn – selv om det ikke følger noen håndbok med.

Graviditeten begynner – Gravid i uke 1 og 2

Følg graviditeten din uke for uke

Av praktiske årsaker beregnes graviditet fra de første dagene i den siste menstruasjonsperioden. Dette betyr at den første ca. 14 dager med “graviditet” går med menstruasjon etterfulgt av eggløsning. Først i uke 3 blir egget befuktet. Det er nå graviditeten virkelig begynner.

Hvis du planlegger å bli gravid, start anbefalt kosttilskudd allerede når du begynner å prøve. Hvis graviditeten din er uplanlagt, men hvis du vil beholde babyen, er det på tide å starte kosttilskudd så snart du vet at det er en baby på vei. Kosttilskuddene sikrer at barnet utvikler seg godt og at den gravide kroppen er næret nok for både barnet og seg selv.

Gravid i uke 3 til 12 – Du er i første trimester

Barnet vokser utrolig mye i denne perioden – fra et befruktet egg på størrelsen med et frø, til en liten sparkende skapning på ca 6 cm fra hode til bak – beina ligger i uke 12 brettet inn i brystet.

De første ukene er for mange de mest utfordrende. Kvalme, mangel på matlyst, ømme bryster, uro i kroppen og enorm tretthet er blant mange av de første symptomene på graviditet. Magen vokser ikke tydelig – ennå. Men det gjør brystene derimot hos mange kvinner. Kjertelvevet vev er klar for å amme – selv om det fortsatt er mange måneder igjen.

I de første ukene er også mange mennesker bekymret for om alt går som det skal. Utvikler barnet seg riktig, eller vil svangerskapet ende i en spontanabort?

Den minste dråpe blødning forårsaker urolige tanker – selv om ufarlig blødning i de første ukene av graviditeten er helt normalt.

Graviditetskvalme 

3 av 4 kvinner opplever kvalme i første trimester. Omtrent halvparten av alle gravide kaster opp. Kvalme er derfor en helt vanlig følgesvenn i de første ukene av svangerskapet – men det er ikke garantert. Så har du ikke kvalme, men har en positiv graviditetstest, behøver du ikke bekymre deg. Det er ingen indikasjon på at noe er galt – du er sannsynligvis den 1 i 4 som ikke opplever det.

Morgenssyke er et dumt uttrykk, fordi mange kvinner opplever kvalme på slutten av dagen når kroppen er sliten. Enten du har morgen-, middags-, kvelds-, natt- eller dagkvalme, er det graviditetshormonene som er årsaken.

Noen kvinner kan uten større problem opprettholde aktivitetsnivået de hadde før graviditet, men mange kutter ned på sosiale aktiviteter og hobbyer i denne perioden. Noen kvinner må delvis eller delvis sykemelde seg arbeidet.

Så lenge du ikke mister mer enn 5% av vekten behøver du ikke bekymre deg. Babyen vil trolig ha det som trengs. Hvis du mister 5% eller mer, kontakt legen din. Omtrent 1% av alle gravide får svært alvorlig graviditetskvalme kalt hyperemese, og kan lindres i mange tilfeller hvis du ber om hjelp.

Vandrejournal 

I 1. trimester må du kontakte din egen lege for å få graviditeten din registrert og få henvendelse til det sykehuset eller fødestedet som skal følge deg under graviditeten, enten du ønsker hjemmefødsel eller sykehusfødsel.

Legen din vil fylle ut en vandrejournal som følger deg gjennom graviditeten under besøkene hos både din egen lege, jordmor og eventuelt fødselslege.

Det er også din vandrejournal du trenger dokumentasjon når du informerer arbeidsplassen om behovet for barselpermisjon.

Den første ultralydsskanningen

I Norge tilbys alle en ultralydsskanning i 12. til 14. uke. Det er din egen lege som refererer til denne skanningen på sykehuset. Noen sykehus vil sende deg en e-post, når det er tid mens hos andre sykehus må bestille tiden. Du må gå til sykehusets nettsted for å sjekke om du kan lene deg tilbake og vente på et brev, eller om du må bestille tiden.

Den første skanningen kalles “nakkefoldskanning”. Det er et tilbud som du fritt kan velge. Når de skanner, vurderer de størrelsen på barnet for å forsikre deg om at terminen som er satt ut fra datoen for den siste menstruasjonen passer. Mange kvinner opplever at beregnet dato flyttes opp til en uke under denne skanningen.

Skanningen ser også på hvor mange babyer som er i livmoren din. De fleste har bare en baby, men om lag 2-2,5% av fødsler i Danmark er det flere enn en baby som lander i foreldrenes favn.

Ved nakkefoldskanningen måles tykkelsen på barnets nakkefold. Målet, kombinert med resultatet av en blodprøve du får tatt før skanningen og den gravide kvinnens alder, gir en risikovurdering hos barnet. 

Nakkefoldskanning er også en screening av 3 forskjellige kromosomale defekter i barnet. Den mest berømte av de tre er Downs syndrom, men det er også undersøkt for Edward’s syndrom og Pataus syndrom. Alle disse kromosomale feilene er heldigvis sjeldne.

Hvis nakkefoldskanningen oppdager en høy risiko for kromosomfeil, tilbys flere undersøkelser.

Hvis du ikke vil at barnet skal undersøkes for kromosomale feil, er du fri til å velge bort skanningen, men informer personalet om at du bare vil evaluere datoen og antall babyer i magen.

Gravid i uke 13 til 27 – Du er i annet trimester

Ved begynnelsen av andre trimester veier babyen mindre enn 50 gram. Når andre trimester slutter, har babyen mer enn 24-ganget sin vekt og veier nå ca. 1200 gram.

Graviditet uker fra uke 13 til 27 er ofte kalt for bryllupsreise dager og er sammenlignet med den lykkelige perioden etter bryllupet, hvor paret tar en bryllupsreise og alt er bra.

I disse ukene har de fleste gravide enten blitt vant til graviditetssymptomene og hormonene som beveger seg rundt kroppen eller symptomene er forsvunnet så mye at det kan føles som en liten ferie.

Magen vokser synlig gjennom 2. trimester. Når du kommer til uke 28, er det nesten ingen som kan skjule at det er en baby på vei.

I 19-22 tilbys du igjen en ultralydsskanning av barnet. Denne skanningen kalles misdannelseskanning eller gjennomskanning. Barnet har vokst mye siden nakkefoldskanningen, og du kan nå se de enkelte organer og kontrollere at barnet har utviklet hjertet, lungene, nyrene, hjernen etc. korrekt. På dette punktet kan du også tydelig se om barnet ditt har en liten tapp mellom beina. Med mindre han / hun ligger med bena klemt sammen gjennom hele skanningen.

Vil du vite barnets kjønn? Da er det med denne skanningen du får det. Du kan spørre om sonografen kan se en liten tapp eller ikke.

Bevegelser fra barnet

Det er i 2. trimester du begynner å kjenne liv. Kvinner som har født før merker liv tidligere. Noen allerede i 13-14. uke.

Når du føler liv avhenger av flere faktorer: Hvordan ligger barnet? Sparker barnet ut mot magen føler du bevegelsene, men ligger barnet med armene og bena mot ryggen, føler du ingenting. Hvor tykt er laget med fett mellom barnet og magehuden? Jo slankere du er, jo tidligere føler du barnet. Det er nervene i huden din som oppdager barnets bevegelser.

Hvor ligger morkaken? Hvis morkaken ligger ut mot magen er det et tykkere lag som barnet må sparke før du legger merke til noe, så du vil føle bevegelsene senere i svangerskapet.

I uke 20 har alle generelt begynt å føle livet.

Først føles bevegelsene som små bobler – og du kan kanskje være usikker på det er babyen eller tarmene du føler. Mengden av liv øker for hver dag, og i uke 24 føler du liv hver dag flere ganger om dagen.

Venteklærne hentes frem

Det er i andre trimester at mange gravide kjøper venteklær. Klær som er laget spesielt for gravide, slik at de kan vise magen og ha bukser på med knappen lukket.

I tillegg er midjebåndet laget av et materiale som gjør det mye mer behagelig å gå med, og det er viktig, for måten du føler deg har stor innflytelse på hvordan du håndterer utfordringene du møter under graviditeten.

Gravid i uke 28 til 42 – Du er i tredje trimester og klar for fødselen

På termindagen veier babyer i gjennomsnitt 3550 gram – men en vekt på mellom 2800 og 4300gram anses som normalt. Hvis du føder før termindagen kan babyen være mindre enn 2,8 kg, og etter termindagen kan opptil 4,8 kg være normalt. De fleste nyfødte veier mellom 3 og 4 kg.

I de tre siste månedene av graviditeten begynner mange gravide å bekymre seg igjen.

Magen er stor og det kan gjøre det vanskelig å snu seg om natten og finne en komfortabel måte å sove på. I løpet av denne perioden må du kanskje også gå på toalettet flere ganger om natten, ettersom din voksende livmor og sparkende baby presser blæren og øker vevsnivået ditt.

Men du er også så langt i svangerskapet at det ikke er lenge før du holder barnet ditt i armene dine.

I andre trimester tenker mange gravide kvinner på å ha barn, mens tankene i tredje trimester stort sett dreier seg om å føde.

Derfor er tredje trimester den beste tiden for å få en fødselsforberedelse.

Når føder jeg?

Det er normalt å fødes fra tre uker før termin (37 + 0) og opptil to uker etter termin (42 + 0). Det er derfor en periode på 5 uker hvor det er normalt å føde. Bare ca 4% vil føde på dagen for termin og du kan derfor vurdere at du har en terminperiode og ikke en termindag.

I Danmark fordeles fødsler slik at ca. 7% føder før 37 + 0, og 5% er fortsatt gravid når de når 42 + 0. Det er altså langt i fra de fleste som føder “i tide”.

Fødsel kan komme ut av det blå og være i full gang i løpet av noen timer. Hos andre er det små tegn på fødsel i dager eller uker før fødselen begynner. Det er umulig å vite hvordan du skal føde. Men gode fødselsforberedelser som gir deg og g din partner verktøy for å håndtere fødselen er en viktig forutsetning for å ha en god fødselserfaring.

Graviditeten er overstått – Neste stopp er fødselen

Graviditetsreisen er over, og neste destinasjon er nå dagen du møter din sønn eller datter.

Men slutten på graviditetsreisen er starten på en ny reise. På livet som foreldre.

Sammen vil du og ditt barn starte en ny reise. En reise som gir glede, utfordringer, mye tålmodighet og fremfor alt kjærlighet. En ny reise som er minst like unik som reisen du hadde under graviditeten.

Relaterede artikler

Graviditet skal være en magisk tid for en kvinne. Med eggløsningstester fra år nettbutikk, får du raskt og enkelt en god oversikt over når dine fruktbare perioder er, og du kan planlegge din graviditet med større nøyaktighet. Graviditet eggløsning Planlegges graviditet er eggløsning viktig å holde rede på. Dersom du vet når du har eggløsning, […]

Les mer

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nå går det opp for deg at du ikke aner hva som er i ferd med å skje. Vi svarer på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide – slik at du kommer godt i gang fra starten av.

Les mer

Hva bør du være oppmerksom på når du trener under svangerskapet? Vi går gjennom noen gode tips til hvordan du kommer i gang med trening under svangerskapet. Les med her.

Les mer

Få et innblikk i hvordan det daglige livet til en gravid kan utvikle seg og fortelle deg om hvordan graviditetsukene kan være mellom en mor og hennes barn.

Les mer

Tilbake til alle artikler