meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Hvorfor blir jeg ikke gravid?

Når den største drømmen er å utvide familien, kan det føles som et stort nederlag å ha det vanskelig å bli gravid.

Du har kanskje en følelse av at du er den eneste i vennekretsen din som har problemer med å bli gravid, og det kan være vanskelig å forstå hvorfor graviditeten ikke oppstår, til tross for at du har regelmessige menstruasjoner.

Det høres lettere ut enn det er

Vi kjenner alle historiene om de som blir gravide rett etter at de har droppet beskyttelsen, og de som overraskende blir gravid til tross for at de bruker beskyttelse. Disse historiene betyr ikke at du trenger hjelp til å bli gravid etter noen måneders forsøk. Tvert imot.

Faktum er at for 80-85% av befolkningen tar det i gjennomsnitt ett år å bli gravid, og bare 5-10% har et klart fruktbarhetsproblem. Så det kan godt hende at du og du er ordnet helt etter gjennomsnittet.

Den falske fortellingen om fruktbarhet

I skolens seksualundervisning legges det stor vekt på hvor lett det er å få et uønsket svangerskap. Det er undervisning båret av frykt fremfor fakta. Som et resultat går spesielt mange kvinner gjennom ungdommen med en inngrodd frykt for å bli gravid ved et uhell.

Det er sant at kvinner har størst sjanse til å bli gravide fra 18-25-årsalderen, men noen fagpersoner mener at det overdrevne fokuset på “ulykker” skaper et feil bilde av hvor lett det er å bli gravid. Flere prøver derfor å gå inn for et mer nyansert fruktbarhetsbilde, slik at færre forlater 20 -årene i troen på at de kan bli gravide så snart livets rammer passer for det.

Hvorfor blir jeg ikke gravid?

Når du først begynner på reisen med et ønske om å få et barn, er det få som har en ide om at de vil utfordres av naturen. Å unnfange et barn er ofte enkelt, men i virkeligheten er det biologi på høyeste nivå. Menstruasjon er det mest håndgripelige beviset vi har på at “ting burde fungere”, men det handler om mye mer enn hvorfor du ikke blir gravid når du har eggløsning og menstruerer regelmessig.

For noen mennesker som enten har eller har hatt en helseutfordring, kan mistanken om å ha problemer med å bli gravid være der fra starten. Det kan f.eks. være mennesker med PCOS og endometriose. Men for menn og kvinner uten en betydelig medisinsk historie bak seg, beveger de seg ubevisst ut på reisen og må begynne på nytt med problemsøkingen sammen med fruktbarhetsklinikken.

Når skal man ha hjelp til graviditet?

Hvis du ikke har noen umiddelbar grunn til å mistenke at du kan ha problemer med å bli gravid, vil du som par bare bli klassifisert som “ufrivillig barnløs” etter å ha prøvd i ett år med vanlig samleie. Med det stemplet blir du sendt videre til undersøkelse, hvor blant annet mannens sædkvalitet og kvinnens eggreserv undersøkes, hvoretter du kan starte fertilitetsbehandling..

Når kan man ikke bli gravid?

Hvis du vil bli gravid, er et godt sted å begynne å bli bedre kjent med kvinnens syklus. Her mener vi både den generelle kvinnesyklusen, men selvfølgelig også kvinnen i forholdet. Å vite syklusens varighet, regelmessighet osv. vil være de beste verktøyene for å nå målet – selv om det kan være mindre romantisk enn du hadde drømt om.

En fertilitetsmonitor kan være en hjelp til å få god kunnskap om syklusen og øke sjansen for å treffe eggløsning og dermed øke sjansen for å bli gravid. Den forteller deg når du har de mest fruktbare dagene, og er en naturlig hjelp for å bli gravid, som mange par har god suksess med.

Kilder:

Sundhed.dk – planlægning af graviditet

wawawomb – Alt det vi ikke lærer unge mennesker om fertilitet

Sundhed.dk – Nedsat frugtbarhed

Relaterede artikler

En spontanabort er den gravide kvinnes kanskje største frykt. Når en spontanabort først er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgene kan være voldsomme for foreldre med et brennende ønske om å få barn. Men hvor utbredt er egentlig spontanabort, hvilke symptomer på spontanabort skal du som mor holde spesielt øye med, og […]

Les mer

Når din eggløsning finner sted er vesentlig dersom du ønsker å bli gravid. Kjøper du eggløsningstester i vår nettbutikk, kan du fastslå når du har eggløsning, og dermed finne de mest fruktbare tidspunktene i din syklus. Naar er eggløsning Naar er eggløsning, eller når dine mest fruktbare perioder er, er en enkel sak å kartlegge […]

Les mer

Om du er barnløs, og prøver å bli gravid, kan det være en fordel å kartlegge når du har eggløsning ved å bruke våre eggløsningstester. I nettbutikken vår har vi et utvalg tester som kan være til hjelp dersom du er barnløs, men ønsker barn. Barnløshet Barnløshet er en ufrivillig situasjon for mange. En del […]

Les mer

Din fertilitet er viktig å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi spesialisert oss på blant annet eggløsningstester. Testene vil gi deg oversikt over din fertilitet ved å angi når du har eggløsning. Angir fertilitet Eggløsningstestene angir fertilitet ved at de hjelper deg å forutse når du har eggløsning. […]

Les mer

Tilbake til alle artikler