meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Tegn på eggløsning – Finn disse symptomene på eggløsning

Vet du når du har eggløsning? Hvis svaret er nei, så skal du vite at du ikke er alene.

Hver måned får millioner av kvinner verden rundt sin menstruasjon, og kun en brøkdel av disse kvinnene har en ide om når eggløsningen faktisk skjer.

Eggløsning livmor

Ofte er det først når en kvinne tar en beslutning om å bli gravid, at hun begynner å tenke på når i syklusen hun har sin eggløsning. For det er på dette tidspunkt at det går opp for kvinnen at med mindre hun har samleie i dagene opp til eggløsnings punktet, vil hun ikke kunne bli gravid.

Så hvordan finner man faktisk ut akkurat når man har eggløsning?  Når skjer eggløsningen inne i kroppen da den passerer på bare noen få minutter og er helt usynlig fra utsiden?

Det er dette jeg skal fortelle deg i denne artikkelen!

Se hele vårt utvalg av eggløsningstester her

Det er slik at kroppen din oppimot en eggløsning gir deg mage ledetråder om at du snart kan bli gravid. Det krever dog at du er oppmerksom på disse symptomene slik at du vet hva du skal holde utkikk etter.

5 tegn på at eggløsningen din nærmer seg

Det kan være ulikt hvordan akkurat din kropp reagerer når den nærmer seg eggløsning, men her er det 5 vanligste tegnene på at en eggløsning snart vil skje.

Eggløsningsslim – Utfloden i skjeden din endrer seg

Oppimot eggløsning vil du oppleve at du får mere utflod fra skjeden og at utseendet samt konsistensen på utfloden endrer seg. Det likner nå rå eggehvite som er veldig fleksibelt og kan strekkes flere centimeter.

På grunn av den økende mengden av utflod vil du sikker også oppleve at du generelt føler deg mer våt mellom beina, ikke bare ved samleie.  Utflodens funksjon er først og fremst å hjelpe sædcellene slik at de raskere kan nå fram til egget.

Når en eggløsningstest blir positiv

Ca 24-37 timer før eggløsning skjer, vil et hormon som kalles det Lutiserende hormon

(LH) stige kraftig. Tar du en eggløsningstest vil den på dette tidspunkt bli positiv.

Det er viktig at man løpende har tatt eggløsningstester i løpet av sin syklus fra menstruasjonen slutter til man får sin første positive eggløsningstest, da LH kan stige og synke meget raskt.

Eggløsningstest kan utformes som:

Les her hvilken graviditetstest skal du velge?

Når en fruktbarhet skjerm viser høy fruktbarhet

Hvis du bruker en fruktbarhet skjerm (eller fruktbarhet kalkulator) vil du ofte kunne ta en test hver morgen fra starten av din syklus og inntil den har registrert at du har eggløsning.

Du vet at eggløsningen nærmer seg når fruktbarhet skjermen enten ved symboler eller tekst forteller deg at du har maksimal fruktbarhet.

Livmorhals og livmormunn endrer seg

Livmormunnen vil kunne føle mesteparten av din syklus lavt i skjeden. Den vil være hard og lukket, men når du nærmer deg eggløsning vil det skje en endring.

Livmormunnen vil nå endre posisjon i skjeden slik at den sitter høyt, og hvis du forsiktig med en finger kjenner, vil du oppleve at livmormunnen blir bløtere og har åpnet seg littegrann.

Spyttet ditt endrer seg

Når det kvinnelige kjønnshormonet østrogen stiger oppimot eggløsning, har man funnet ut at kvinnens spytt endrer seg på grunn av økt salt-innhold. Ved hjelp av et mini-mikroskop kan man se et mønster i spyttet som likner utseendet på en bregne (planten).

Mange kvinner kan av en eller annen årsak ikke bruke denne metoden, og den er ikke blitt spesielt populær i Norge da det kan være veldig vanskelig å se når mønsteret i spyttet er det korrekte.

Kjøp eggløsningstester her

Andre symptomer på eggløsning

Alle kvinner er ulike og deres kropper reagerer også ulikt når de har eggløsning. De nedenstående symptomene forteller mange kvinner hva de opplever når de nærmer seg eggløsnings tidspunktet eller på selve dagen de har eggløsning.

Det kan altså være tegn på eggløsning at du:

  • Føler deg mer sexy
  • Får en høyere sex lyst
  • Kjenner endringer i brystene
  • Får kvalme
  • Får ekstra sensitive sanser: Lukt, smak og syn
  • Opplever små blødninger
  • Får økt energi
  • Føler deg oppblåst

Eggløsningssmert er

Ca 20% av alle kvinner opplever at de på eggløsningspunktet får kortvarig smerte i den ene siden av underlivet. Dette fenomenet har fått betegnelsen “Mittelsmerz” – som betyr “vondt i midten” og refererer til at smerten ofte kommer ca. midt i kvinnens syklus.

3 tegn på at du har hatt eggløsning

Når eggløsningen har skjedd vil du – ved å avlese kroppens signaler – vite at du mest sannsynligvis har hatt eggløsning.

Kroppstemperaturen din stiger

Etter eggløsning vil hårsekken som løsnet egget bli forvandlet til det såkalte gule legemet og begynne å produsere hormonet progesteron. Dette hormonet vil få kroppstemperaturen din til å stige 0.2-0,5 grader.

Det er ikke mye, og de fleste merker ikke noe til det i hverdagen, men om du har tatt temperaturen din i løpet av hele syklusen vil du se en betydelig endring på din temperaturkurve.

Progesteron har steget

Tar man en blodprøve 7 dager etter kvinnen har hatt eggløsning, vil progesteron ligge på 25 eller litt over. Et tegn på at det mest sannsynligvis har skjedd en eggløsning.

Når eggløsningstesten er negativ

Det er ingen grunntil å fortsette å ta eggløsningstester etter at du får din første positive eggløsningstest i din syklus.

Men hvis du tok en ekstra test, vil du mest sannsynligvis oppleve å få et negativt resultat fordi hormonet LH igjen har sunket.

Kjøp din neste eggløsningstest her

Avsluttende bemerkning om tegn på eggløsning

Egget er levedyktig i maksimalt 24 timer etter eggløsning.

Egget som løsner fra kvinnens eggstokk er levedyktig i ca 12-24 timer. Hvis egget ikke innenfor dette korte tidsrommet har mulighet for å komme i nærkontakt med en sædcelle, vil egget omkomme og bli utstøtt av kvinnens livmor neste gang hun får sin menstruasjon.

Kvinnen kan kun bli gravid på dagene rundt eggløsningen, sjansene er i løpet av hennes syklus stort sett veldig små til ikke-eksisterende.  Sædceller er heldigvis mer levedyktig enn egg, og de sterkeste sædcellene kan overleve inne i kvinnens kropp i opptil 5 døgn.

Naturen har altså skapt det slik at kvinnen kun trenger å ha samleie en gang innen 5 dager før eggløsnings tidspunktet for å ha sjansen til å bli gravid.

Men hvorfor ikke optimere sjansene for å bli gravid ved å ha samleie flere ganger samt så tett oppimot eggløsnings tidspunktet som mulig i stedet for? For å kunne ha samleie på de riktige dagene i din syklus, er det derfor viktig at du vet når eggløsningen din skjer, og hvilke symptomer og tegn fra kroppen du skal være oppmerksom på.

Du kan også forsøke å bruke en eggløsningskalkulator (beregner) for å finne de få dagene i syklusen din da du kan bli gravid. En slik eggløsningskalkulator er dog mest pålitelig om man har en regelmessig syklus som ligger innenfor normalen.

Jeg håper denne artikkelen har gitt deg de riktige redskapene til å finne ut av når du selv har eggløsning og hvilke tegn på eggløsning du skal være ekstra oppmerksom på i syklusen din, slik at du kan optimere sjansene for å bli gravid.

Kilder:

Norsk Helseinformatikk – Nhi.no
Store Norske Leksikon – Snl.no

 

Relaterede artikler

Hvis du gjerne vil vite når du har eggløsning skal du prøve å lytte til kroppen din. Hvis du er oppmerksom kan du oppdage bestemte endringer.

Les mer

Om du er barnløs, og prøver å bli gravid, kan det være en fordel å kartlegge når du har eggløsning ved å bruke våre eggløsningstester. I nettbutikken vår har vi et utvalg tester som kan være til hjelp dersom du er barnløs, men ønsker barn. Barnløshet Barnløshet er en ufrivillig situasjon for mange. En del […]

Les mer

Når din eggløsning finner sted er vesentlig dersom du ønsker å bli gravid. Kjøper du eggløsningstester i vår nettbutikk, kan du fastslå når du har eggløsning, og dermed finne de mest fruktbare tidspunktene i din syklus. Naar er eggløsning Naar er eggløsning, eller når dine mest fruktbare perioder er, er en enkel sak å kartlegge […]

Les mer

Uteblitt menstruasjon, hyppige toalettbesøk og hormonelle utbrudd er tidlige symptomer på graviditet, men ved siden av uteblitt menstruasjon er nok kvalme om morgenen det mest vanlige tegnet som gjør at man får mistanke om at man er gravid. Du finner billige graviditetstester her. Uteblitt menstruasjon Uteblitt menstruasjon kan være et tegn på at du er […]

Les mer

Tilbake til alle artikler