meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Spontanabort – symptomer og gode råd

En spontanabort er den gravide kvinnes kanskje største frykt. Når en spontanabort først er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgene kan være voldsomme for foreldre med et brennende ønske om å få barn.

Men hvor utbredt er egentlig spontanabort, hvilke symptomer på spontanabort skal du som mor holde spesielt øye med, og hvilke årsaker til spontanabort finnes det? Det er noen av de spørsmålene som vi vil forsøke å besvare i denne artikkelen.

Risiko for spontanabort

Mellom 15 og 20 % av alle graviditeter ender i spontanabort i følge Sundhed.dk, og tallet er fortsatt stigende.

Størstedelen av de spontaneaborter oppstår i den tidlige fasen av en graviditet – før utgangen av 12. graviditetsuke – men problemet kan også oppstå fra og med uke 13 i graviditeten.

Disse såkalte ”senabortene” må betraktes som en stor emosjonell belastning for kvinnen som på dette tidspunktet har vendt seg til tanken om å bli forelder.

Ikke desto mindre kan disse kvinner finne trøst i at sjansene for graviditet og eggløsning etter spontanabort stadig er gode. Først efter abortus habitualis* er der typisk grunnlag for å undersøke nærmere.

* Gjentatt graviditetstap. Dvs. tre graviditetstap i strekk eller to graviditetstap etter en nakkefolds-skanning som har vist normale tilstander i fosteret.

Tegn på spontanabort

Men hvordan føles en spontanabort egentlig, og hvilke tegn skal du holde øye med?

Hyppige symptomer på spontanabort er i følge Netdoktor.dk blødning og underlivssmerter, utflod, smerter og ”tyngdefornemmelse” midt i underlivet.

Blærebetennelse og feber er dessuten alarmsignaler som du bør ta alvorlig og være oppmerksom på.

Missed abortion

Din graviditet kan dog unntakelsesvis være over uten synlige tegn på abort.

Ved en såkalt ”missed abortion”, også kjent som ”silent miscarriage”, produserer kroppen nemlig fortsatt graviditetshormoner, selv om fosteret er dødt og ikke har forlatt kroppen.

I dette tilfellet vil du ofte få tilbudt medisinsk abort eller utskrapning, hvor din menstruasjon typisk vender tilbake etter fire til seks uker.

Årsaker til spontanabort

Ifølge Sundhed.dk skyldes 60 % av alle aborter en kromosomfeil i fosteret grunnet anatomiske årsaker som sykdom hos moren, herunder infeksjon. De resterende 40 % er arkivert under ”ukjente årsaker”.

Et studie fra Københavns Universitet (K.U.), ”Bedre Sunnhet for mor og barn”, kommer kanskje litt nærmere forklaringen. Her pekes der på fire faktorer, som kan være medvirkende til spontanabort-risiko:

  • Mors alder
  • Mors vekt (undervekt eller overvekt)
  • Alkoholforbruk
  • Nattarbeid.

Lev sunnere og bli gravid tidligere?

Studiet utdyper videre at 25 % av alle spontanaborter kan forhindres ved å fokusere på årsakene.

Morens alder og alkoholforbruk blir fremhevet som viktige årsaker til spontanabort. Risikoen for spontanabort er for eksempel lavest mellom kvinnens 25. og 29. år, og stiger markant etter at hun fylder 40.

Et redusert alkoholindnak alene er estimert til å redusere risikoen for spontanabort med hele 9 %.

Kutt ned på røyken og få et sunnere foster

Også faren bør passe på. En rapport fra Wiley Online Library viser nemlig at men som røyker bl.a. har større risiko for å produsere sædceller med DNA-feil, som evt. kan lede til spontanabort.

Der er med andre ord gode muligheter for at unngå spontanabort hvis både mor og far skifter livsstil.

Kontakt alltid din lege hvis du er i tvil om spontanabort, missed abortion, gjentatte aborter og lignende.

Kilder:

https://sund.ku.dk

https://www.sundhed.dk

https://www.rm.dk

https://onlinelibrary.wiley.com

 

Relaterede artikler

Om du er barnløs, og prøver å bli gravid, kan det være en fordel å kartlegge når du har eggløsning ved å bruke våre eggløsningstester. I nettbutikken vår har vi et utvalg tester som kan være til hjelp dersom du er barnløs, men ønsker barn. Barnløshet Barnløshet er en ufrivillig situasjon for mange. En del […]

Les mer

Når det er vanskelig å bli gravid, kan det være litt av et detektivarbeid å finne ut av hva årsaken er. Her bør hormonelle forstyrrelser dog være blant de hovedmistenkte. Mange kvinner har nemlig en hormonell forstyrrelse ved navn PCOS (PolycystiskOvarieSyndrom), – en forstyrrelse som bl.a. gjør det vanskelig for dem at bli gravide. Mange av disse kvinnene er overvektige.

Les mer

Kvinnens kropp forbreder seg en gang hver måned på å bli gravid. Vi vet alle at for å bli gravid, må egg og sperm slå seg sammen. Livstiden til et egg er på mellom 12 og 14 timer etter at det har løst seg fra eggstokkene. Denne tiden er veldig avgjørende for befruktning (foreningen av egg og sperm). Selv om en manns sperm kan overleve i opptil sju dager i kvinnens kropp, er livsvarigheten av et egg meget kort.

Les mer

Det kan være mange grunner til at du ikke kan bli gravid. Og det er hjelp å hente! Les om de vanligste årsakene til problemer med å bli gravid her.

Les mer

Tilbake til alle artikler