meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Fertilitet og alternativ behandling – hva sier forskningen?

Kan alternativ behandling gjøre en forskjell hvis du er ufrivillig barnløs? Fertilitetsbehandling kan være en lang og slitsom prosess, og det er naturlig for mange barnløse par å utforske muligheten for å gjøre noe selv – f.eks. i form av ulike typer alternativ behandling.

I denne artikkelen ser vi på de ulike behandlingstilbudene innen alternativ behandling, og om det er velbegrunnede positive effekter på fertilitet hos menn eller kvinner.

Når kan alternativ behandling hjelpe på fertiliteten?

Flere studier tyder på at alternativ behandling i noen tilfeller kan utgjøre en positiv forskjell for ufrivillig barnløse. Men det avhenger i stor grad av hva som er årsaken til den ufrivillige infertiliteten. Hvis en mann f.eks. er infertil på grunn av kreftbehandling, vil ingen alternativ behandling kunne endre det faktum.

Mange norske par er imidlertid ikke helt infertile, men lider av redusert fruktbarhet, og her vet vi fra forskning at livsstilsendringer, kosttilskudd og annen egeninnsats kan påvirke fruktbarheten betydelig.

Så selv om alternativ behandling neppe alltid vil kunne utgjøre en forskjell for deg som sliter med å bli gravid, er det velbegrunnet at det i noen tilfeller har effekt.

Akupunktur og akupressur

En av de best underbyggede alternative behandlingsmetodene for ufrivillig barnløse er akupunktur. Hos par i fertilitetsbehandling er det bevist at akupunktur på strategiske tidspunkt i behandlingen øker sjansen for at egget setter seg fast og at behandlingsforsøket resulterer i graviditet.

Hos menn kan akupunktur inkludere øke nivået av testosteron, forbedre sædmobiliteten, øke antallet og øke kvaliteten på sædcellene, samt ha en gunstig effekt på potensproblemer. Forskningen tyder på at den positive effekten av akupunktur oppstår ved å regulere kjønnshormonene og øke blodsirkulasjonen til kjønnsorganene.

Hos kvinner kan akupunktur bidra til å forbedre eggets evne til å feste seg til slimhinnen slik at livmoren klarer å holde babyen bedre. Hvis infertilitet skyldes PCOS, viser forskning at akupunktur kan redusere antall cyster, stimulere eggløsning og regulere menstruasjonssyklusen.

De velbegrunnede effektene av akupunktur i fertilitetsbehandling gjør at det tilbys i flere fertilitetsklinikker. I tillegg til akupunkturs effekt på fertiliteten, brukes den også som smertelindring ifm. egguttak.

Akupressur fungerer med de samme punktene som akupunktur og kan betraktes som en slags akupunktur uten nåler, hvor terapeuten i stedet bruker trykk med hender, fingre og knoker. Det er flere alternative terapeuter som tilbyr akupressur for forbedret fruktbarhet.

Soneterapi

Soneterapi virker for å stimulere nerveendene under føttene våre gjennom massasje og trykk. Det er en tradisjonell kinesisk behandlingsform som har vært brukt i mer enn 5000 år. Soneterapi sies å hjelpe fruktbarheten hos både menn og kvinner ved å redusere stress og hormonell ubalanse og ved å hjelpe kroppen med å kvitte seg med giftstoffer. Spesielt sies den stressreduserende effekten å ha en positiv innvirkning på kvinner som er psykisk påvirket av ufrivillig infertilitet og invalidiserende fertilitetsbehandling.

Selv om noen studier har pekt på effekten av soneterapi, er det imidlertid ingen entydige forskningsresultater som har kunnet bevise at soneterapi kan hjelpe eggløsningen betydelig eller på annen måte hjelpe par som sliter med å bli gravide.

Kosttilskudd og urter

Det er grundig bevist at en rekke vitaminer og mineraler påvirker både mannlig og kvinnelig fertilitet. Når du prøver å bli gravid, kan et sunt kosthold og trening forbedre fruktbarheten hos både menn og kvinner, og i den sammenheng kan et multivitamin som sikrer at du er godt dekket være et opplagt sted å starte. Spesielt mangel på sink, selen og vitamin D ser ut til å kunne påvirke sjansen for graviditet negativt.

Det er imidlertid ikke bare vitaminer og mineraler som har en bevist effekt på fruktbarheten. Også naturlige kosttilskudd som visse typer antioksidanter, nattlysolje, inositol som finnes naturlig i bl.a. nøtter og bønner, samt ekstrakter fra kyskhetstreet har i vitenskapelige studier vist positiv effekt i varierende grad.

Hos Billige-tester fører vi en rekke kosttilskudd for deg som prøver å bli gravid. Du finner utvalget her.

Tradisjonell kinesisk medisin

Tradisjonell kinesisk medisin er basert på urteekstrakter med ulike positive egenskaper og behandlingsformen har vært kjent i tusenvis av år. Effekten av tradisjonell kinesisk medisin på visse typer fruktbarhetsproblemer har blitt underbygget av flere medisinske studier, bl.a en positiv effekt på eggløsning og regelmessig syklus sees hos kvinner med PCOS.

Hos Billige-tester finner du Herbal Fertility Programme, som bygger på tradisjonell kinesisk urtemedisin og som kan støtte sjansene dine for å bli gravid.

Kilder:

Evidence for the use of complementary and alternative medicines during fertility treatment: a scoping review

The use of complementary and alternative fertility treatments

The Physiological and Biochemical Outcomes Associated with a Reflexology Treatment: A Systematic Review

The role of acupuncture in the management of subfertility

FEMALE FERTILITY SUPPLEMENTS: AN EVIDENCE-BASED GUIDE

Traditional Chinese medicine and infertility

Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review

Relaterede artikler

Forskning tyder på at det kan være vanskeligere å bli gravid dersom du er stresset. Derfor har vi samlet 4 mindfulness-øvelser for deg som prøver å bli gravid (som kanskje også kan være gode tips for andre du kjenner?)

Les mer

Om du har symptomer som tyder på at du er gravid, kan du lett fastslå hva din status er med en graviditetstest fra vår nettbutikk. Slike symptomer behøver ikke nødvendigvis bety at du er gravid, men med en test kan du kjapt finne ut om du er det. Symptomer graviditet Vanlige symptomer på graviditet kan […]

Les mer

TFP Stork Fertility i København i Danmark, har siden 1999, hjulpet tusenvis av kvinner til å bli gravide gjennom inseminasjon.

Les mer

Her kan du lese her hva som skjer i en kvinnes kropp i tiden rundt eggløsningen, og lese om hvilke tegn det kan være på at eggløsningen er i gang.

Les mer

Tilbake til alle artikler