meny
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Når kan man ta en graviditetstest?

En graviditetstest kan vise seg positiv når det befruktede egget sitter fast i livmoren og begynner å produsere graviditetshormonet HCG (Human Chorion Gonadotropin). Dette hormonet beveger seg fra livmoren inn i blodet og gjennom nyrene til urinen. Derfor kan svangerskapet oppdages gjennom en urintest.

Noen tester er svært følsomme for HCG, og kan derfor vise positivt selv før fravær av menstruasjonsperioder. Mengden HCG i urinen stiger hver eneste dag i tidlig graviditet. Derfor er det større sannsynlighet for å teste positivt jo lenger du venter. HCG-mengden er høyest i konsentrert morgenurin. Derfor kan du få en positiv test tidligere hvis du tester umiddelbart etter at du står opp om morgenen.

Du kan ta en graviditetstest for tidlig. Da vil det vise seg negativ, selv om du faktisk er gravid. Dette skyldes at HCG-nivået ditt fremdeles er for lavt til testen måler det. Du kan derfor teste med 2-3 dages mellomrom til du enten får en menstruasjon eller en positiv test.

Hvor tidlig kan man ta en graviditetstest?

Det kan være vanskelig å motstå å teste seg når graviditetstesten er kjøpt og bare ligger i skuffen, men prøv å vente med den første graviditetstesten til minst en uke etter at du har eggløsning – og gjerne litt lenger. Her i nettbutikken kan du kjøpe graviditetstester som kan vise positiv så tidlig som 6 dager etter eggløsning.

Ulemper ved å ta en graviditetstest tidlig

Den største ulempen ved å ta en graviditetstest for tidlig er at det kan gjøre deg nedfor. Enten fordi du får et negativt svar, selv om du faktisk er tidlig gravid. Eller fordi du får et positivt svar, men likevel begynner å blø etter kort tid.

Omkring halvparten av alle tidlige graviditeter aborteres spontant.

Hvis du hadde ventet med å ta en graviditetstest, ville du aldri faktisk ha visst at du hadde vært gravid i en kort stund. Det kan være vanskelig å oppleve at en positiv graviditetstest etterfølges av en vanlig blødning rundt normal menstruasjonstid.

Derfor anbefaler jeg at du venter med å ta en graviditetstest inntil 2 uker etter positiv eggløsningstest – ved vanlig menstruasjon.

Ofte, når en graviditet opphører innen de første 10 ukene, er fosteret så alvorlig sykt at det aldri kunne ha utviklet seg til en sunn og frisk baby. Enten på grunn av kromosomale feil eller andre feil i utviklingen. Derfor er disse spontanabortene en del av naturens måte å sikre at du får et sunt og friskt barn. Men du kan bli trist at det ikke skjedde denne gangen. Du kunne unngått tristheten ved å vente en liten stund før du tar testen.

Neste måned vil du få en ny sjanse og bestemme hvor tidlig du vil ta den første graviditetstesten. Enten du velger å teste tidlig eller sent, er det ikke din feil om ulykken er ute.

Du kan også velge å se på den på den positive måten – I det minste vet du at du kan bli gravid. Informasjonen er god å ha, da det er svært sannsynlig at du kan bli det naturlig de neste månedene og helt unngå fertilitetsbehandling.

Fordeler ved å ta en graviditetstest tidlig

Det kan være mange grunner til å ønske å ta en test tidlig og få en visshet om du er gravid eller ikke.

Noen kvinner vil bare ha sikkerhet så tidlig som mulig, mens andre har en mer seriøs grunn til å vite om de er gravid så snart som mulig.

Det kan for eksempel være at kvinnen tar et bestemt legemiddel som kan skade barnets tidlige utvikling og øke risikoen for spontan abort. Eller fordi du vet at du vil sette sigaretter eller alkohol på hyllen så snart det er et lite nytt liv å ta vare på.

Det er ikke noe galt med å bruke en graviditetstest tidlig så lenge du er klar over at det er stor risiko for at du ikke får en positiv graviditetstest hvis du tester før menstruasjonstiden din har uteblitt. Du kan derfor få en negativ graviditetstest, selv om du er veldig tidlig i svangerskapet.

Hvilken graviditetstest kan du kjøpe og hvor?

Enten du går til ditt lokale supermarked, på apoteket eller bestiller dem på internett kan du ofte velge mellom flere typer produkter, fra de billigste, som er en liten papirstrimmel til de litt dyrere stavene.

Du kan også få de nyeste testene som har en digital skjerm som du leser. Bare dine behov bestemmer hvilken test du bruker, og du bestemmer hvor du vil kjøpe graviditetstesten.

Hvis du velger å kjøpe den her på billige-tester.no, kan du sitte hjemme og se gjennom det store utvalget, og du trenger ikke å stå i kø.

Du vil motta tester i diskret innpakning slik at konvoluttene ikke avslører hva det inneholder. Du kan se alle graviditetstestene her.

Det er utelukkende DITT valg

Når kan man ta en graviditetstest?

Bare du kan bestemme hva du velger. Det er ingen regler for når du skal teste første gang eller hvor mange ganger du velger å teste under graviditeten din.

Det er mange graviditetstester her i nettbutikken, og flere av dem som er så følsomme at det er større sannsynlighet for at du får en positiv test, selv om du velger å teste før menstruasjonen er uteblitt.

RFSU graviditetstest test tidligFor eksempel kan du velg RFSU-graviditetstesten som er så følsom at du kan bruke det så tidlig som 6 dager etter eggløsning, eller ta en titt på alle Clearblues-graviditetstester, hvor du har sjansen til å få en positiv graviditetstest 4 dager før menstruasjonen din uteblir.

Se på de mange forskjellige graviditetstestene i nettbutikken og velg graviditetstesten som passer dine behov.

Når kan du ta en graviditetstest? Eller når bør du? – Bare du vet hvilken tid som er riktig for deg.

 

Kilder:
Store norske leksikon – Snl.no
Norsk Helseinformatikk – Nhi.no

Relaterede artikler

Viser graviditetstesten din en svak teststrek? Her kan du se noen mulige årsaker til det.

Les mer

Vi får mange spørsmål omkring dette emne, da man jo gjerne vil vite om det har lykkes en å bli gravid.

Les mer

Du blir snart gravid hvis du benytter deg av en eggløsningstest. Når du vet eksakt når du har eggløsning, vet du også når du er mest fruktbar og dermed har størst sjanse for å bli gravid. Kjøp en eggløsningstest så blir du snart gravid. Snart gravid test Du blir snart gravid med test for eggløsning […]

Les mer

Hvordan avleser man en eggløsningstest? Hvis du har erfaring med graviditetstester, er avlesning av en eggløsningstest slett ikke det samme resultatet du er ute etter.

Les mer

Tilbake til alle artikler