meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Tørre slimhinner og glidekrem – en god kombinasjon

De fleste tar menneskets kropp og dens mange daglige funksjoner som en selvfølge, inntil man står med et problem hvor én eller flere av disse funksjonene av en eller annen årsak feiler.

Det opplever kvinner over hele verden som har vanskelig ved å produsere nok fukt i underlivet, nermere betegnet skjeden, og der sexlivet pga. tørrhet blir lidende da det ikke vil glide.

Har kvinnen tørre slimhinner kan hun f.eks. ha vanskelig ved å produsere nok væske for å kunne gjennemføre et samleie uten ubehag. Og det kan i den grad bli problematisk for kvinnen sin følese- og sexliv gjennem hele livet.

Hvis hun altså ikke får hjelp.

De fleste tenker sikkert; nei det er da bare kvinner i overgangsalderen som opplever det problemet, men jeg forteller deg nå, det er kun halvdelen av kvinnene som har problem med tørrhet i skjeden, som er i overgangsalderen.

Faktisk er det normalt flere ganger i livet å oppleve at man ikke produserer nok fukt i underlivet av seg selv og dermed har tørre slimhinner, og at man behøver litt ekstra hjelp utefra – f.eks. i form av en glidekrem når man har samleie.

Hvorfor får man tørre slimhinner?

Der kan være mange årsaker til at problemet med tørre slimhinner oppstår, men kvinnens hormoner er ofte den største syndebukken.

De fleste vet at kvinnens hormoner kommer ut av balanse når kvinnen går i overgangsalderen og dermed ikke lenger er i stand til å bli gravid. Men det er ikke kun pga. overgangsalderen!

En graviditet eller tiden etter en fødsel kan være årsak til at kvinnen daglig skal slåss med kløe, brennende fornemmelser og at det kommer utfordringer i forhold til samlivet når samleie blir vanskeligere å gjennemføre.

Og mange av disse kvinner lider desverre i stilhet, selv om statistikken viser at opp mot hele 85% av kvinnene kan få avhjulpet deres symptomer på tørre slimhinner og få det bedre bl.a. ved hjelp av vannbaseret glideckrem.

Når samleiet blir til ubehag i steden for en nytelse

Kvinner med tørre slimhinner vil ofte spørre sig selv hvorfor de ikke lenger synes at sex med partneren er så deilig som tidligere. De kan begynne å tvivle på om de rent faktisk har lyst til sex og om det er derfor at skjeden reagerer med minimal væske og tørrhet.

Det kan nermest føles som om hele underlivet lukker seg desperat sammen og samleie nesten ikke kan gjennemføres.

Og du skal som kvinne selvfølgelig være oppmerksom på at det kan være mangelen på lyst som er med til å forverre situasjonen, men det kan like så godt være den annen vei rundt, at dine problemer med de tørre slimhinnene medfører at du får mindre og mindre lyst til samleie.

For mange parforhold er et velfungerende regelmessig sexliv en absolutt nødvendighet, så sørg for å fortelle din partner hvordan du har det. Fortell ham ærlig hvis du har lyst til å være sammen med ham og ha deilig sex som alltid, men at du har vanskelig ved å få det til å glide pga. underlivet protesterer.

At din partner vet at det ikke er manglende lyst til ham som person og mann, kan være medvirkende til en bedre forståelse for hvorfor du ikke lenger er ”så villig” som tidligere når han legger opp til romantisk intim og seksuell samvær.

Tenk også over at det er så mange andre måter å være sammen seksuellt på, utover det at noe skal inn i din skjede – selve penetrasjonen/samleiet – og nyte det deilige nærvær som det kan være når to mennesker er intime.

Og overvei så en tid til legen din, så du kan finne ut av hvilken årsak som ligger bak problematikken.

Hva kan man selv gjøre hvis man har tørre slimhinner?

Der er heldigvis meget hjelp å hente hvis du er havnet i den her vonde sirkelen, og en av løsningene kan være å bruke en vannbaseret glidekrem. Glidekrem er ikke kun noe som skal assosieres med sexleketøy!

Vannbaseret glidekrem kan hjelpe mange kvinner som lider av tørre slimhinner til en forbedret livskvalitet, også i dagligdagen. Ved å evt. kjøpe en glidecreme til daglig bruk og en du bruker til de intime stunder med deg selv og/eller sammen med din partner.

Det er viktig at det glidemiddel du velger er uten parfyme og skadelige stoffer som kan gjøre problemet med tørrhet verre end det allerede er, det kunne evt. være en vannbaseret glidekrem.

Yes glidcreme 50 ml

Yes glidekrem

Der er dog desverre ikke så mange produkter å velge mellem når det gjeller en glidekrem som skal brukes daglig. Men det viktigste er heller ikke hvor mange produkter det er på markedet, bare det som minimum er én enkelt glidekrem som kan hjelpe deg.

Den beste jeg kan anbefale til deg er YES som er den eneste – jeps du leste riktig, den eneste certifiserte vannbaserte glidekrem mod tørrhet skjeden som er godkjendt til dette formål i hele i verden.

Vannbaseret glidekrem på mange måter – tube eller applikator

De fleste tenker på glidekrem som et produkt man kjøper på apoteket og der man kan velge om det skal være vannbaseret eller oljebaseret.

Men glidekrem fås ikke lenger kun i tube, en del av produkterne kan også fås med såkalte applikatorer, som enten allerede er fyldt med en passende mengde eller også har du selv mulighet for å fylle den med den mengde glidekrem du ønsker.

Hvis du ikke har stiftet bekjentskap med ordet applikator før nå, vil jeg bare kort forklare hva det er og hvordan det fungerer.

Ifølge ordbøkene stammer ordet applikator fra latin og ordet applicare, som betyr ”føye til”, ”bruke” – og et eksempel som kan nevnes er tatt fra sunnhetsområdet, hvor en applikator f.eks. kan være et instrument til å anbringe et legemiddel som f.eks. en stikkpille i kroppen til en pasient.

Men selv om ordet virker merkelig og jeg ikke hører det ofte brukt, så stifter kvinner bekjentskap med det mange ganger i deres liv – f.eks. når de får deres menstruasjon og skal innføre en tampong i skjeden.

Glidekrem kan altså også brukes på sånn en måte, ved å ta applikatoren fyldt med de ønskede ml. glidekrem, og innføre den i skjeden. Noen ganger er applikatoren fyldt når du får den, og ligner i øvrig en liten tube, og andre ganger kan man selv velge å fylle den.

Når tørre slimhinner og ønsket om en baby er der samtidig

Hvis man som kvinne både lider av tørre slimhinner, og samtidig også ønsker å bli gravid blir utfordringerne straks noe større – eller det har de i hvertfald vært i mange år før noen firmaer endelig fikk fokus på problematikken og utviklet en spesiell type glidekrem.

Litt fakta: Glidemidler inneholder ofte noen komponenter som slår ihjel sædceller, og hvis en sånn glidekrem blir brukt under samleie, ja så kan vi vel godt logisk gå ut fra at sannsynligheten for at kvinnen blir gravid er noe mindre enn uten glidekrem i det hele tatt.

Noen kliniske undersøkelser som er gjort viser resultatet at selv glidekrem uten sæddrepende ingredienser former en slags barriere for sædcellene som kan gjøre det vanskelig for dem å bevege seg riktig og demed få mulighet for å kunne befrukte egget.

Det er jo ikke så smart, når man brennende ønsker å få en baby.

Glidekrem som øker sjansen for å bli gravid

Flere firmaer har heldigvis tatt opp utfordringen og forsket i hvordan man kan utvikle et produkt som kan gi kvinnen øket fuktighet i skjeden under samleie OG som hjelper sædcellene med å nå deres mål. Og det beste er at disse firmaer fandt en løsning på problemet.

Babystart FertilSafe Plus

Babystart FertilSafe Plus

Flere glidemidler som er velegnede til kvinner som ønsker å bli gravide er kommet på markedet gjennem de siste 5 år.

FertilSafe PLUS fra Babystart er et glidemiddel som kan brukes av både henne og ham, og har med ekspertis formulerets for å etterligne de naturlige smøringsvæsker som sædcellene skal ta seg igjennom for å befrukte ett egg, og det gir på samme gang en øket komfort under samleiet. Et av de mer kjente merker er Pre-Seed en vannbaseret glidekrem, mens merket Conceive +Plus som også er vannbaseret først nå er kommet til Norge i 30 ml. og 70 ml. tuber.

Og med den store hjelp denne fertilitets glidekremen har gitt verden over, så at selv leger og fertilitetsklinikker anbefaler den til kvinner som ønsker graviditet OG at FDA i USA har godkjendt den, så er den i den grad verdt å nevne i denn artikkelen.

For glidemidlet løser ikke bare problemet for kvinner med tørre slimhinner så de bedre kan nyte å ha sex med deres partner, den kan faktisk også hjelpe dem til å få deres ønske om en baby oppfylt.

Er du en av de kvindner som kan gjenkjenne deg selv og/eller har de her problematikkene så ta et kikk på produktet, jeg håper du også kan få hjelp til å nyte livet mer.

Hva kan man som kvinne gjøre hvis man har tørre slimhinner?

Men tilbake til vår største utfordring – de tørre slimhinnene. Vet du hva du selv kan gjøre for å minske at problemet oppstår eller kanskje blir verre?

Først og fremmest er det viktig at du finner ud av årsaken til at underlivet ditt ikke produserer den fukt du ønsker, og jeg kan ikke understryke nok – har du tørre slimhinner kan du være en av de 85% av alle kvinner som faktisk kan få hjelp til å gjøre noe ved det.

Men det krever at du får funnet ut av hvorfor problemet er der, så overveij å ringe til legen som i det minste kan utelukke visse årsaker som en svampeinfeksjon i kroppen eller lignende, som relativt fort kan behandles.

Gode råd:

  • Når du vasker deg selv forneden, så bruk aldrig såpe direkte i skjedeåpningen
  • Dusjer du så unngå å skylle med vann direkte opp i skjeden.
  • Bruk kun badeolje i vannet når du tar karbad
  • Bruk det sunde fornuftet ditt og la være med å hoppe på de gamle husmorrådene som å skylle skjeden med eddikk.
  • Hvis du allikevel beslutter deg for å avprøve det eller noe lignende, så snakk med din lege om det. Du har jo alle muligheter når du llikevel skal til legen og få funnet årsaken til at symptomene oppstår i første omgang.
  • Sov uten truser om natten, eller bruk i det minste truser av bomull.
  • Unngå tampogner når du har din menstruasjon. De tørker samtidig ut sjkeden.
  • Vask dine truser UTEN skyllemiddel og BRUK vaskemiddel som ikke er tilsatt perfyme.
  • Kom i gang med knipeøvelser, det kan øke blodsrkulasjonen i underlivet.

Jeg håper dette innlegget har hjulpet deg med å forstå at du ikke er alene om å ha problem med tørre slimhinner, men også at det er hjelp å få for de fleste.

Tøv ikke med å kontakte legen for å finne årsaken, det er ingen grunn til å lide i stilhet, det gjør ikke problemet og irritasjonrne mindre i hverdagen – tvert imot.

Kilder:

Sex og Samfund – Slimhinner

UNG.no – Glidekrem

NHI.no – Tørre Slimhinner

Relaterede artikler

Hvorfor er folsyre fordelaktig ifm. graviditet? Hva er ditt daglige behov for folsyre? Og hvilken mat inneholder folsyre? Få svar på dette og mye mer i denne artikkelen om folsyre.

Les mer

Dere vil gjerne ha barn, men hva behøver du egentlig å tenke på først? Vi har samlet 5 råd til dere som gjerne vil forberede dere på en eventuell graviditet.

Les mer

Røyking, for mye sukker og under- eller overvekt er allesamme ting som kan gjøre det vanskeligere for deg å bli gravid.

Les mer

Endometriose er en kronisk tilstand som påvirker den berørte kvinnen både psykisk og fysisk. Les alt om symptomer, fruktbarhet og behandling av endometriose her.

Les mer

Tilbake til alle artikler