meny
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Derfor skal du spise folsyre før og i løpet av din graviditet

 Er dine folsyre depoter fylt opp?

Om du spiser en variert kost får du sikkert allerede i dag den anbefalte dosen av det nødvendige B-vitaminet folsyre som du trenger. Eller gjør du virkelig det?

Det viser seg at mange kvinner ikke får den anbefalte mengden av folsyre gjennom sin kost, selv om de spiser både sunt og variert. Det til tross for at dette B-vitaminet (som folsyre er) finnes i de fleste matvarer.

De fleste kvinner er absolutt ikke klar over at kroppene deres ikke tar opp den mengden av folsyre som kroppen behøver. Og hvordan kan de egentlig være oppmerksomme på dette? Legen undersøker rutinemessig ikke (av gode grunner) kvinner’s blodprøver for folsyre mangel, med mindre det er en spesiell årsak til det.

Om du vil være sikker på at du spiser de matvarene som inneholder ekstra folsyre skal du velge matvarer som lever, belgfrukter og grønnsaker, spesielt grønnsaker som er naturlig og sterkt grønne fra naturens side – for eksempel bønner, grønnkål, spinat, rosenkål, m.fl.

Husk på at lever også inneholder mye A-vitamin, noe du som gravid ikke skal ha for mye av, så spis det med omtanke!

Innskudd av folsyre i den kvinnelige kropp skal etterfylles regelmessig da vitaminet kun holder i noen få måneder, i motsetning til f.eks det nært beslektede B12-vitaminet som depoter kan holde på i flere år etter en oppfylling.

Folat, folacin, folsyre og folinsyre – Er de alle det samme?

Bio-Folin - FolsyreI forbindelse med graviditet er det mange begrep å holde styr på. Et av disse begrepene er folsyre, folat eller folacin, i dagligtale kjent som folinsyre. I og for seg snakkes det om det samme, men det er faktisk noen små forskjeller.

Det naturlig forekommende B-vitaminet, kalles i naturen for folat, folacin og folsyre – ja, kjært barn har mange navn. Folinsyre er derimot det syntetiske navnet, samt også det navnet de fleste bruker i dagligtale, og derfor også det ordet vi bruker her i denne artikkelen.

Folsyre før graviditet

Siden en graviditet kan oppstå uventet og uten å være planlagt på forhånd, er det viktig å prøve å forhindre at mangel på folsyre oppstår, spesielt i den perioden der kvinnen er fruktbar og best i stand til å bli gravid.

Folsyre til gravideDa man ikke på forhånd vet om man som kvinne får nok via sitt kosthold, anbefaler Helsetilsynet at kvinner som har mulighet for å bli gravid, tar et daglig kosttilskudd på folinsyre.

Du kan velge å kjøpe et produkt som inneholder folinsyre, eller du kan velge å kjøpe en multivitamin tablett som ikke bare inneholder de 400 mikrogrammene folinsyre, men også andre øvrige anbefalte mengder av vitaminer og mineraler som kvinnekroppen har bruk for.

Ved å ta et daglig tilskudd, vil man kunne sikre seg at kvinnens kropp er dekket med det viktige B-vitaminet og at depotene er fylt opp før det kommer tegn på graviditet eller eggløsning.

Dette vil for en kvinne minske risikoen betydelig senere, og hindre at depotene ikke blir fylt opp før det er for sent.

Om du ikke vil ta et kosttillskudd av folinsyre før du ønsker å bli gravid, kan du begynne å supplere din diett når du slutter å bruke prevensjon, eller enda bedre, start 3 måneder før – da det også kan hende at du blir gravid ganske fort.

Folsyre og graviditet

I Norge blir det dessverre hvert år født barn med misdannelser, og hos omkring 10% av alle disse babyene, vil misdannelsen skyldes såkalte nevralrørdefekter som oftes i det daglige omtales som ryggmargsbrokk.

Misdannelsen skyldes at strukturen rundt ryggmargen ikke blir lukket slik den skal, og dette vil resultere i at deler av en eller flere ryggvirvler senere vil mangle hos det ferdig utviklede fosteret.

Hvert år blir mange barn født med en mild variant av denne defekten. Disse barna vil senere ikke oppleve symptomer, eller det vil kunne være i en svært mild grad.

Det kan overraske deg å høre at opp til 33 av 100 barn blir født med en mild nevralrørsdefekt som er ganske ufarlig. Navnet på denne defekten heter Spina Bifida Occulta, gå til Folkehelseinstituttet hvis du ønsker å lese mer om den.

Ikke alle babyer som blir født med ryggmargsbrokk er like heldige. Om et barn blir født med nevralrørdefekter i en stor grad vil det kunne få store konsekvenser for barnets liv og dets familie i mange år framover.

Den harde sannhet er faktisk at hos noen babyer vll misdannelsen være så alvorlig at babyen ikke vil kunne overleve.

Siden en nevralrørdefekt oppstår svært tidlig i fosterstadiet – ofte før kvinnen vet at hun er gravid – har det vært stort fokus på å finne ut hvorfor slike misdannelser oppstår, og hvordan man kan øke sannsynligheten for at det kommende barn ikke får denne defekten.

Folinsyremangel i løpet av graviditeten – og nevralrørsdefekter

Det er funnet flere ulike årsaker til at nevralrørsdefekter oppstår. En av disse årsakene er at mange kvinner ikke har de nødvendige folsyre depotene i kroppen fylt opp i tide før egget blir befruktet av sædcellen.

Sannsynligheten for at disse kvinnene på et tidspunkt blir gravide og ikke har nok folsyre i kroppen når nevralrørsdefektene oppstår, er derfor høy.

Når nevralrøret lukker seg – oftest før kvinnen får de første tegnene på graviditet, kan hun da ikke forhindre at misdannelser oppstår.

Derfor er det viktig at du gjør hva du kan for å forebygge – og får fylt opp folsyre depotene i godt tid innen graviditets testen blir positiv.

Skal alle kvinner ta 400 mikrogram folsyre per dag?

Helsetilsynet anbefaler alle kvinner å ta ekstra tilskudd av folsyre hver dag i hele den perioden der de kan bli gravide, eller senest når de forsøker å oppnå en graviditet.

Har du som kvinne opplevd å få et barn med nevralrørdefekt tidligere, er det viktig at du snakker med legen din og får en resept for folsyre. Dette fordi du har en mye større risiko for å få barn med en liknende misdannelse senere i ditt liv.

Det er derfor meget viktig at du tar et langt høyere tilskudd av folinsyre hver dag, og selv om det kanskje høres overdrevent ut vil legen din gi deg tabletter som inneholder totalt 5000 mikrogram folsyre.

Det kan være akkurat den korrekte mengden som gjør at du unngår å igjen bli gravid med et barn med nevralrørdefekter.

En avsluttende bemerkelse om viktigheten av folsyre under graviditet

Jeg har ikke skrevet denne artikkelen for å skremme livet av deg, eller for at du skal bli nervøs eller redd. Jeg har kun skrevet artikkelen for å gjøre deg oppmerksom på at du har mulighet for å kunne forebygge og dermed minske risikoen for at din baby får en ryggmargsbrokk.

Er du allerede gravid så forsøk å slapp av og nyt graviditeten! Om du skulle være en av de kvinnene som har manglet folsyre, så må du la ting gå sin naturlige gang. Legene er svært dyktige i dag, og husk på at størsteparten av nevralrørdefekter er ganske harmløse, samt at 1 ut av 3 mennesker lever med dem hver eneste dag uten problemer.

Jeg håper du leser denne artikkelen akkurat nå fordi du planlegger en graviditet og at jeg dermed med min artikkel kan gjøre en liten forskjell for deg og ditt kommende barn.

Mitt råd, samt Helsetilsynets anbefalelse, er at du skal starte med å ta 400 mikrogram folinsyre – og start allerede i dag! Følg også Helsetilsynets øvrige råd og anbefalelser hvis du ønsker å bli graviditet eller allerede er gravid.

Det kan absolutt ikke skade, kun gagne deg – Både for din egen skyld, din kropp og din kommende baby.

Kilder:

NHI.no

Store Medisinske Leksikon

Forskningsrådet – Folsyre reduserer risikoen for autisme

Legemiddelhandboka.no

Relaterede artikler

Noen ganger kan graviditetstesten vise et falskt resultat. Et negativt, men falskt resultat kan bety at du er gravid med et resultatet som viser noe annet. Du kan også komme ut for å få et falskt positivt resultat som viser at du er gravid, når du ikke er det.

Les mer

Hvordan avleser man en eggløsningstest? Hvis du har erfaring med graviditetstester, er avlesning av en eggløsningstest slett ikke det samme resultatet du er ute etter.

Les mer

Et Clearblue resultat fra en av våre Clearblue graviditetstester eller eggløsningstester er mer enn 99% nøyaktig, og testene er enkle å kjøpe i vår nettbutikk. Ditt Clearblue resultat er dermed like sikkert som om du skulle tatt testen hos legen. Clearblue resultat raskt Få Clearblue resultat raskt og enkelt når du bruker våre eggløsningstester eller […]

Les mer

Skal det være en strimmel, stav, eller kanskje en digital graviditetstest, som viser i displayet med tekst om du er gravid?  I dag er utvalget av graviditetstester så stort, at det kan være vanskelig å vite hvilken test som er best. Få oversikt over alle tester her

Les mer

Tilbake til alle artikler